От ГЕРБ поискаха извинение от ПП-ДБ: Ще има ли рестарт на преговорите за правителство? (ВИДЕО)

От ГЕРБ поискаха извинение от ПП-ДБ: Ще има ли рестарт на преговорите за правителство? (ВИДЕО)

Очаквам извинение за епитетите и обидите. Това обяви на брифинг на ГЕРБ номинираната за премиер от партията Мария Габриел.

Вчера тя връчи на президента Румен Радев папка с изпълнен мандат за ново правителство, на което тя ще е министър-председател. В папката има и списък с имена на министри. Малко по-късно от ПП-ДБ обявиха, че имената не са съгласувани с тях. Финансовият министър и съпредседател на „Продължаваме промяната“ Асен Василев обяви, че Габриел е „най-красивото лице на мафията„. Имаше обвинение също, че е нарушила Конституцията като е предложила за министри хора, без да ги уведоми.

„Не съм нарушила Конституцията, указът е за назначаване на министър-председател. Всички министри, които и сега са в екипа, са поели ангажимент за 18 месеца. Продължавам да вярвам, че България има нужда от правителство – в него двамата партньори да бъдат равнопоставени“, каза още Габриел.

По думите ѝ декларациите за отказ на част от министрите в списъка е нарушение на договорката между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за ротация. „Всички министри, които и сега са такива, макар и в оставка, са поели ангажимент за 18 месеца. Тяхно право е да си подадат отвод, но това може да бъде изтълкувано по различен начин“, подчерта тя.

Борисов: Не мога да зачеркна тези 9 месеца

Много трудно е да накарам партията да се върне назад, заяви от своя страна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като вчера кандидатът за премиер на партията му Мария Габриел върна папката с мандата на президента Румен Радев. Борисов все пак смекчи позицията си и заяви, че има път назад, но условието е лидерите на „Продължаваме промяната – Демократична България“ да се извинят. „Когато използват такива епитети, каквито направиха те снощи, показваш едно истинско лице. И дадените от вчера декларации за отказ са в нарушение на договорката ни, че тези кабинети ще работят в съгласие за 18 месеца“, каза той.

Борисов припомни, че дори са били готови да се ротират само с премиер и вицепремиер. „Колегите от ПП-ДБ казаха „не, нас министрите не ни интересуват“, заяви Борисов. И разкри по кое не са се договорили – за срок на смяна в службите и за разкриване на следствената тайна. „Аз твърдя, че те в момента са изключително добре интегрирани, твърдя го, с нашите международни партньори“, каза Борисов за службите. И заяви, че е предупредил Атанас Атанасов, че ако това е препъникамъкът, той последен ще се съгласи.

„Единственият спор беше за министър Тагарев“, каза още Борисов. От ПП-ДБ обаче твърдят обратното, подробности четете в материала: ГЕРБ не са искали смяната на Тагарев, твърди Николай Денков. „Аз не мога като тях да зачеркна тези 9 месеца, не мога с хора, с които съм изкарал хиляди часове заедно, не мога да си позволя епитети. Как г-н Василев му се отрони това от устата да каже, когато той, дори когато ме нямаше, стоеше в кабинета, за да направи бюджета. И навсякъде казах „благодаря на г-н Василев. Снощи разбираме, че не искат. Много трудно е вече да накарам партията да се върне назад. Този преговорен екип беше направен, за да се случат нещата, а не да ги бламират“, заяви лидерът на ГЕРБ.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *