Николай Денков: Не мога да приема да бъда премиер на правителство, което бие хора по улиците (ВИДЕО)

Николай Денков: Не мога да приема да бъда премиер на правителство, което бие хора по улиците (ВИДЕО)

„Не мога да приема да бъда премиер на правителство, което бие хората по улицата така, както ставаше преди. Моето отношение към вътрешния министър ще зависи от неговото отношение към насилието. Ако той не припознае това като насилие, което заслужава санкция, ще си подам оставката.“ Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков на брифинг след края регулярната среща за мерките за борба с агресията и насилието към Министерски съвет. Той поиска анкетна парламентарна комисия да изчисти всички факти и обстоятелства за събитията от четвъртък вечер в София, когато футболни фенове вилняха в центъра, а отделни полицаи злоупотребиха със сила.

Още: Вътрешният министър няма да подаде оставка, бил на кино, но по работа

„Не съм чувал от министъра на вътрешните работи категорично осъждане от това, което видяхме от полицаите като злоупотреба със сила. Без съмнение имаше провокации от страна на протестиращите, но искам Калин Стоянов да излезе и да каже, че това повече не може да се търпи“, категоричен бе Денков. „Сред част от хората в полицията има култура, която смята за нормално да биеш с палки беззащитни хора, деца, жени. Това е абсолютно неприемливо. Отношението ми към министъра ще зависи от неговото отношение към насилието. Ще имам проблем с него, ако продължава да замазва ситуацията“, допълни Денков.

Калин Стоянов трябва да излезе публично и категорично да осъди всички форми на насилие, които не са предизвикани. Трябва да има разследване за всички случаи и да е ясно кой къде е бил, дали има нарушение на правилата. Трябва да има адекватни наказания, каза министър-председателят. „Искам и вътрешният министър, и политиците, които го защитават, да кажат защитават ли тази позиция, или не. Ако министърът излезе и каже нещата, които аз казвам, има действия и тези полицаи напуснат, няма да имам проблеми с него. Огромен брой полицаи охраняваха протеста по начин за пример, но тези, които използваха палките и биеха без причина паднали хора и такива, които нямаха отношение към безредиците, нямат място в редиците на полицията, те петнят полицията“, допълни той.

Още: Вътрешният министър бил на кино по време на сблъсъците, отстраниха заместника му

По думите му големият проблем е свързан с две неща – че Калин Стоянов не е осъдил действията на полицаите, упражнили насилие срещу протестиращи, и че е недооценил ситуацията. „Без съмнение имаше провокации от част от протестиращите, но и без никакво съмнение имаше абсолютно неприемливи действия от страна на отделни полицейски служители. Искаме министърът ясно да излезе и да каже: „Това повече не може да се търпи“, искам да го чуя. Не можеш да казваш, че не очакваш проблеми и след това да излиза информация: „Ние знаехме, че може да има проблеми, но не казахме“. Когато има рискове тези проблеми трябва да се обсъждат с хората, които носят отговорност“, посочи премиерът.

Денков каза, че в Народното събрание трябва да влезе анкетна комисия, която да изчисти какво точно се е случило по време на протестите срещу БФС в четвъртък и кой носи отговорност за всяко конкретно действие. „Кой е бил журналистите, кой е бил момичето, кой рита падналия човек на улицата, защо има полицаи без опознавателни знаци, защо има полицаи с маски, при положение че трябва да се знае кой кой е. Защо се казва, че не са имали информация за очаквани провокации и затова не са били със съответното снаряжение, след като непрекъснато виждаме във видеата тежко оборудвани полицаи“, попита премиерът.

Още: Хаос, блокади, бомбички: Водни оръдия срещу протеста на феновете в София

Николай Денков коментира и твърденията на Калин Стоянов за натиск, оказван му от Кирил Петков. „Ако е имало контакти от страна на Кирил Петков те винаги са били за това, че трябва да се свърши работата по отношение на предпазването от купуване и продаване на гласове. Никога по никакъв начин не е имало разговори от типа, че трябва да е печеливша една партия, а друга – губеща. Знам, че имаше няколко случая, в които министърът предлагаше хора, за които имаше сигнали, че има проблеми с тях и за някой от тях Кирил Петков е казал, че са неприемливи. Би било проблемно, ако Петков е искал преференции за една или друга партия – никога не съм чувал такова нещо“, посочи министър-председателят.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *