Вътрешният министър няма да подаде оставка, бил на кино, но по работа

Вътрешният министър няма да подаде оставка, бил на кино, но по работа

Учудвам се на искането за моята оставка. Защо? Защото хиляди служители на МВР си свършиха работата. Ако аз подам оставка, това означава да ги предам. Това коментира министърът на вътрешните работи Калин Стоянов във връзка с поисканата му от премиера оставка, предаде Actualno.com.

„Не смятам, че министърът на вътрешните работи трябва да е изкупителна жертва за дългогодишните проблеми в българския футболен съюз.  По думите му снощи сме станали свидетели на безпрецедентен погром в центъра на София и само навременната и адекватна реакция на СДВР и Жандармерията са осуетили по-сериозни щети и дори жертви.  „Няма полиция по света, която да стои безучастно и да гледа как се унищожава общинско и лично имущество“, подчерта Стоянов.

Бил на кино, но по работа

„Не съм бил нито на кръчма, нито на дискотека. МВР е консултант на филм за телефонни измами, който съвсем скоро ще тръгне по кината. Това е изключително сериозен проблем. Присъствието ми там беше в работен порядък, а не да се забавлявам освен ако някой не смята проблемът с телефонните измами за забавен. Не съм бил с изключен телефон“, подчерта министърът.

Още: Вътрешният министър бил на кино по време на сблъсъците, отстраниха заместника му

Стоянов обърна внимание, че оперативното ръководство е поверено на главния секретар. „С това отговарям на въпроса защо министърът не е бил на място. Аз съм част от политическото ръководство на министерството и като такъв не следва да ръководя оперативното взаимодействие със служителите на терен. През цялото време съм бил в непрекъсната връзка с главния секретар на министерството и директора на СДВР“, подчерта вътрешният министър.

Няма напрежение между него и премиера

Той посочи, че няма напрежение между него и премиера Денков.
„В сутрешния разговор му заявих, че според мен и според ръководителите на мероприятието всичко е преминало нормално, но провокаторите се появиха по-късно. По отношение на оставката, му заявих категорично, че ако подам оставка, означава, че предавам всички тези хора, които вчера бяха на терен и на първа линия“, обясни вътрешният министър.

Стои зад служителите на МВР

Той подчерта, че действията, които са били предприети снощи, са реципрочни на агресията от страна на крайни фенове, чиято цел е била да окървавят протеста. „Тук искам ясно заявя, че заставам зад всички служители, които снощи с риск за живота си предотвратиха нещо много по-сериозно. Само за час бяха потушени безредици, които в някои европейски страни, се превръщат в масови такива.

Не толерира полицейското насилие

„В същото време не приемам действията на единици служители, които превишиха правата си и не се справиха със задачата да не се поддават на провокации. Аз и колегите ми не толерираме подобно поведение. Именно за това директорът на СДВР вече назначил вътрешна проверка по цялата ситуация. Няма да чакаме нормативно определените срокове. А по мое настояване проверката ще се извърши в спешен порядък. Всеки, който е превишил правата си, ще понесе своята персонална отговорност“, каза министърът.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *