За пръв път: Инфлацията у нас падна под средната за ЕС

За пръв път: Инфлацията у нас падна под средната за ЕС

Инфлацията у нас намалява за първи път от месеци под средното равнище за Европейския съюз, отчете Евростат. Поскъпването на стоките и услугите в България през април е 2,5%  на годишна база.

Наскоро Националният статистически институт отчете също, че инфлацията у нас продължава да забавя ход и през април тя дори е била отрицателна – минус 0,3%, спрямо предходния месец.

Най-ниска инфлацията от страните в ЕС остава в Литва, Дания и Финландия – под процент. Най-висока е в съседна Румъния – 6,2%, след нея се нареждат Белгия и Хърватия.

Според икономисти въпреки понижаването страната ни трудно ще покрие този критерий за приемане на еврото до излизането на доклада, който ще покаже готовността ни за еврозоната. „По-всичко личи че няма да е положителна оценката, която ще ни даде ЕК, и то най-вече заради начина по който е структуриран самия критерии“, коментира Адриан Николов от Института за пазарна икономика за bTV.

По думите му проблемът е, че не се гледа средното ниво за Европейския съюз, а гледаме трите страни с най-ниска инфлация. „В Европейския съюз имаше държави, които доста по-бързо им се поуспокоиха цените отколкото при нас“, допълни Николов.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *