Русия покани талибаните на най-големия си годишен икономически форум

Русия покани талибаните на най-големия си годишен икономически форум

Русия е поканила афганистанските талибани на най-големия си годишен икономически форум, тъй като Москва се стреми да премахне забраната за ислямисткото движение. Това съобщи високопоставен руски дипломат, цитиран от Ройтерс.

През последните 3 години Москва, която още през 2003 г. призна талибаните за терористична организация, постепенно изгражда връзки с тях. Това се случва откакто талибаните завзеха властта в Кабул през август 2021 г., когато водените от САЩ сили се изтеглиха след 20-годишна война.

Руските министерства на външните работи и на правосъдието са докладвали на президента Владимир Путин по въпроса за премахване на забраната. Това заяви Замир Кабулов, директор на Втория азиатски департамент в руското външно министерство, пред държавната информационна агенция ТАСС.

Според него на талибаните е отправена покана за участие в международния икономически форум в Санкт Петербург на 5-8 юни. По думите му афганистанските лидери традиционно се интересуват от закупуването на петролни продукти.

Форумът в Санкт Петербург, който някога е бил домакин на западни изпълнителни директори и инвестиционни банкери от Лондон и Ню Йорк, се е променил значително на фона на войната в Украйна, която предизвика най-голямата криза в отношенията на Русия със Запада след Кубинската ракетна криза през 1962 г.

Западните инвеститори, които искат да се сдобият с част от огромните ресурси на Русия, сега са заменени от предприятия от Китай, Индия, Африка и Близкия изток.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *