Възможни ли са преговори между ПП-ДБ и "Възраждане"?

Възможни ли са преговори между ПП-ДБ и "Възраждане"?

Преговори между ПП-ДБ и „Възраждане“ са възможни. Това обяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков в предаването „ЕвроДикоФ“ по телевизия „Евроком“.

Той обаче постави условие към председателя на „Възраждане“ Костадин Костадинов. „Костадинов наричаше нашите избиратели „жълтопаветни тъпаци“ и „розови фашисти“. Той трябва да се извини и да докаже, че не е проруски проект. Той трябва да докаже, че е патриотичен и национален проект. Патриотизмът може да е обща тема. Той трябва да докаже, че няма проруски възгледи“, каза Петков.

Съпредседателят на обясни още, че ще отиде на разговор с “Възраждане“, ако се говори за Закона в съдебната власт, за Закона за личния фалит.

Имало ли е вече разговори?

„Водени са неофициални разговори с ПП-ДБ. Тези разговори започнаха, след като стана ясно, че реално Бойко Борисов не иска да има правителство, защото няма зад кой да се скрие. Подаваме ръка на другите парламентарни партии“, каза депутатът Цончо Ганев от „Възраждане“ в ефира на БНТ тази сутрин.

Критика към Борисов и Пеевски

Бившият премиер подчерта, че още преди евентуалните следващи избори от коалицията с ДБ ще обявят кои биха били партньори впоследствие. И предварително даде да се разбере, че това не може да бъдат ГЕРБ и ДПС.

По отношение на Бойко Борисов той заяви, че лидерът на ГЕРБ „казва обратното на това, което мисли, той се преструва през шегите си“. По думите на Петков съпредседателят на ДПС Делян Пеевски пък „има огромна жажда за власт и винаги преиграва“.

За третия мандат Петков каза, че коалицията вече има опит с „Има такъв народ“. „Когато стане въпрос за фирми и поръчки, те играят прокорупционно. Няма да плащаме един урок два пъти. Мотаха ни около законите за КПКОНПИ. Костадинов си мисли, че може да се опре на ИТН за антикорупционно мнозинство, но ИТН е малкото ДПС“, заяви Петков.

„Няма да преговаряме за правителство с Възраждане“

Малко по-късно Петков обяви на профила си във Facebook, че от ПП няма да преговарят за правителство с „Възраждане“. „Омръзна ми от медийни внушения, чрез преразказ, с които се заблуждават хората. В 50-ото Народно събрание има две потенциални мнозинства: 1: ГЕРБ и ДПС. 2: „Възраждане“, БСП, „Величие“, ИТН. Нека да е ясно, ПП-ДБ не може да бъде част от тези две мнозинства, защото ние сме антикорупционна и проевропейска коалиция. Нашите избиратели може да са абсолютно спокойни за това“, обясни той.

„Вчера ясно казах, че в този парламент всички партии, които говорят, че са антикорупционни на думи, нека първо го покажат на дела като подкрепят закона за съдебната власт, закона за личния фалит и закона за защита на корупционни сигнали, които ще вкараме. Така няма да сме изгубили историческо време и ще сме продължили реформите в България, дори когато в този парламент правителство не е възможно“, написа още Петков.

Реакция

Последва реакция и от евродепутата от групата на ПП-ДБ Радан Кънев. Той нарече изказването „необмислено“.

„Защо е важно ПП-ДБ да имаме общ механизъм за вземане на политически решения И обща комуникационна политика? За да не се стига до подобни ситуации, в които недообмислени изявления създават реален риск от загуба на политическа подкрепа“, написа евродепутатът на Фейсбук страницата си.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *