С една промяна в състава: Служебният кабинет "Главчев" пое официално властта (ВИДЕО)

С една промяна в състава: Служебният кабинет "Главчев" пое официално властта (ВИДЕО)

Служебното правителство на Димитър Главчев се закле в Народното събрание. Преди това президентът Румен Радев издаде указ за назначаването на кабинета.

В него има само едно променено име спрямо състава, представен на 5 април от кандидата за служебен премиер. Първоначално беше предложен дългогодишният консул на България в Австрия Ивайло Ценов, а ще бъде назначен Стефан Димитров, който е посланик на България в Черна гора. Главчев обясни, че Ценов се е отказал от участие в правителството по семейни причини.

Четирима министри от кабинета „Денков“ остават и в служебното правителство– вътрешният Калин Стоянов, транспортният Георги Гвоздейков, на земеделието Кирил Вътев и на образованието Галин Цоков. Въпреки протестите Калин Стоянов остава начело на Министерството на вътрешните работи. Служебното правителство за първи път се заклева пред парламента, а не пред президента. Промяната беше направена с промени в Конституцията.

След клетвата се състоя и церемония по предаване на властта в Министерски съвет. Новият премиер Димитър Главчев и министрите поеха официално постовете си от досегашния кабинет.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *