Потвърдено: Отвлеченият кораб с българи на борда е край бреговете на Йемен (ВИДЕО)

Потвърдено: Отвлеченият кораб с българи на борда е край бреговете на Йемен (ВИДЕО)

Спешни мерки искат от Асоциацията на капитаните в България. Те са разтревожени от липсата на информация какво прави нашата държава за освобождаването на двамата българи.

„В противен случай това отвличане на кораба не му се вижда края, защото тези политически искания, които отправиха терористите, защото те за мен са терористи, не виждам как могат да бъдат изпълнени“, коментира к.д.п. д-р Иван Цонев, председател на УС на Българската асоциация на морските капитани.

Апел да се осигури безопасното плаване на търговски кораби в района изпратиха до Европейската комисия и Европарламента от европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани. „Така, както имаше мисия на ЕС и НАТО в Аденския залив, където патрулираха военни кораби и предотвратяваха нападения на пирати“, коментира Димитър Димитров, президент на Европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани.

Вицепремиерът Мария Габриел посочи, че всяко публично говорене може да попречи на положителната развръзка. „В постоянен контакт сме, има съставен екип в министерството на външните работи, с международните ни партньори, със службите“, коментира Мария Габриел, вицепремиер и министър на външните работи. Според морските капитани трябва да се преговаря първо моряците да могат да разговарят със своите близки.

Корабът Galaxy Leader е край бреговете на Йемен

Днес сателитната компания „Максар“ разпространи кадри на отвлечения на 19 ноември кораб Galaxy Leader с двама българи на борда. Сателитните снимки потвърждават, че плавателният съд се намира в пристанищната зона на Ходейда, Йемен.

Превърнаха танкера в туристическа атракция

Корабът е регистриран на името на британска компания, която според израелски медии е частично собственост на израелския магнат Ейбрахам Унгар. Плавателният съд е натоварен с автомобили е и е плавал от Турция към Индия.

Заловеният кораб се превърна в атракция в Йемен. Социалните мрежи са залети от видеоклипове, на които се вижда как жители на страната се качват на кораба, танцуват, пеят и се снимат за спомен. Някои отиват още по-далеч, като дори организират своеобразни спектакли на палубата на Galaxy Leader.

Серия от нападения над търговски кораби

Припомняме, че на 19 ноември стана ясно, че кораб с българи на борда е бил отвлечен от йеменски бойци в Червено море. По-късно се появиха и кадри от десанта на йеменските хути на борда на танкера Galaxy Leader. Българите на борда са капитанът и помощник-капитанът – 38-годишният Любомир Чанев и 39-годишният Данаил Веселинов. В екипажа има също моряци от Украйна, Филипините и Мексико и Румъния.

Няколко дни по-късно пуснаха видео как висши военни на йеменските бунтовници, начело с командващия военноморските им сили Мухамад Абдулнаби, се качват на кораба за инспекция.


В неделя пък нападатели заловиха нов танкер, свързан с Израел, с българи на борда, край бреговете на Аден, Йемен, съобщиха властите, цитирани от АП. Нападателите плениха кораба „Сентръл парк“, плаващ под флага на Либерия в Аденския залив, съобщи компанията собственик Zodiac Maritime и частната разузнавателна фирма Ambrey. Ден по-късно обаче, стана ясно, че танкерът е бил освободен след намесата на американски военни. Щатски ескадрен миноносец „Мейсън“ се е отзовал на сигнала за бедствие на екипажа на нападнатия кораб и са предприети незабавни действия по освобождаването му. Нападателите пък са били заловени.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *