Йеменски бойци отвлякоха кораб в Червено море, на борда има и българи

Йеменски бойци отвлякоха кораб в Червено море, на борда има и българи

Израелските отбранителни сили (ЦАХАЛ) съобщиха, че йеменските хути – бойци, подкрепяни от Иран – са отвлекли товарен кораб в Червено море. В изявлението се казва, че на борда е имало 25 членове на екипажа, включително от България. Останалите са от Украйна, Филипините и Мексико. На кораба не е имало израелци.

Очаква се информация от българското външно министерство, което да потвърди и да съобщи за колко точно българи става въпрос.

Кабинетът на министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху обяви, че корабът „Галактически лидер“ е британски. Използван е от японска компания. Бил е „отвлечен по иранска прищявка от милицията на хутите в Йемен“, обяви премиерът. „Това е още един акт на ирански тероризъм, който изразява скок напред в иранската агресия срещу гражданите на свободния свят и създава международни последици, когато става въпрос за сигурността на световните морски пътища“, се добавя в изявлението, цитирано от The Times of Israel.

Корабът е плавал от Турция за Индия с международен цивилен екипаж. Според арабскоезични медии на борда на кораба пък има 52 членове на екипажа. Корабът, плаващ под бахамски флаг, е регистриран под името на британска компания, която е частично собственост на израелския магнат Абрахам Унгар. По време на отвличането плавателният съд е бил отдаден под наем на японска компания, уточниха от кабинета на Нетаняху.

Подкрепяните от Иран хути обещаха още преди седмици да атакуват свързани с Израел кораби в Червено море, за да подпомогнат „Хамас“ след атаката срещу израелска територия на 7 октомври. Хутите са част от т.нар. „Ос на съпротивата“ в Близкия изток, ръководена от Иран. Йемен вече обяви директно война на Израел.

Къде се намира корабът?

Сайтът за проследяване на кораби Marine Traffic показва, че плавателният съд е изминал почти половината от пътя си от Корфез, Турция до Пипавав, Индия. Към 17:15 ч. българско време той се намира на юг от бреговете на Джеда, Саудитска Арабия, предава Actualno.com.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *