Отвлякоха нов кораб с българи на борда край Йемен (ВИДЕО)

Отвлякоха нов кораб с българи на борда край Йемен (ВИДЕО)

Нападатели заловиха танкер, свързан с Израел, с българи на борда, край бреговете на Аден, Йемен, съобщиха властите, цитирани от АП. До момента никоя групировка не е поела отговорност, но нападението идва след други две морски атаки през последните дни, които са свързани с войната между Израел и „Хамас“.

Нападателите са пленили кораба „Сентръл парк“, плаващ под флага на Либерия в Аденския залив, съобщи компанията собственик Zodiac Maritime и частната разузнавателна фирма Ambrey. Служител на американската отбрана също потвърди пред Асошиейтед прес, че атаката се е състояла, предаде БТВ.

Компанията нарече конфискацията „пиратски инцидент“. „Наш приоритет е безопасността на нашия 22-членен екипаж на борда“, каза Zodiac в изявление. „Корабът с турски капитан има многонационален екипаж, състоящ се от екипаж от руски, виетнамски, български, индийски, грузински и филипински граждани. Корабът превозва пълен товар с фосфорна киселина“, посочиха от компанията.

Zodiac описва кораба като собственост на Clumvez Shipping Inc., въпреки че други документи директно назовват Zodiac като собственик. Базираната в Лондон Zodiac Maritime е част от Zodiac Group на израелския милиардер Еял Офер.

Не е ясно кой стои зад атаката. Аден се държи от сили, съюзени с международно признатото правителство на Йемен и водена от Саудитска Арабия коалиция, която се бори с подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хути от години. Тази част от Аденския залив на теория е под контрола на тези сили и е доста отдалечена от контролираната от хутите територия в страната. Служител на отбраната на САЩ каза, че изглежда „неизвестен брой неидентифицирани въоръжени лица“ са завзели кораба.

Корабите са изключили системите си за проследяване, според данни от MarineTraffic.com, анализирани от АП. В случая на „Сентръл парк“ корабът е предавал последно преди четири дни, след като е напуснал Суецкия канал на юг към Червено море.

Атаките идват, в момент, когато глобалното корабоплаване все повече се оказва мишена в продължителната война, която заплашва да се превърне в по-широк регионален конфликт – дори след като примирието спря боевете и „Хамас“ размени заложници срещу палестински затворници, държани от Израел.

Миналата седмица пък товарен кораб, частично собственост на израелски бизнесмен, бе отвлечен от йеменските хути в Червено море, където на борда се оказа, че има двама българи. Тогава израелският премиер Бенямин Нетаняху обвини Иран в пиратство. По-късно нападателите разпространиха зрелищни кадри от превземането на кораба.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *