Няма повишена радиация край АЕЦ „Козлодуй”, успокояват от централата

Няма повишена радиация край АЕЦ „Козлодуй”, успокояват от централата

„Нормални стойности, типични за естествения гама-фон в региона, се отчитат и към момента в контролираните точки от площадката на АЕЦ „Козлодуй” и 100-километровата зона около централата на българска територия“. Това съобщиха от централата по повод публикации за повишена радиация в района.

В публикациите се твърди, че сензор на Европейската комисия (EК) за отчитане на радиация в Румъния е засякъл повишение на гама фона в близост до Козлодуй. Няма повод за безпокойство, категорични са от АЕЦ.

„Данните от автоматизираната система за мониторинг се визуализират на информационни табла в населените места от района и в реално време се предават в атомната централа, откъдето се трансферират в Изпълнителната агенция по околна среда и Агенцията за ядрено регулиране.

Обект на постоянен мониторинг са радиационните параметри на основни компоненти на околната среда (въздух, води, почва, растителност, селскостопанска продукция). Всички изследвания се изпълняват по утвърдени валидирани методи за измервания и анализ“, уточниха от АЕЦ „Козлодуй“.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *