Румен Радев: Ако се откажем от дерогацията, има риск от дефицит на горива и повишени цени

Румен Радев: Ако се откажем от дерогацията, има риск от дефицит на горива и повишени цени

„Явно АЕЦ-ът ще се изгражда като магистралите – на тъмно“. Така президентът Румен Радев коментира старта на строителството на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“.

„България задължително трябва да развива своята ядрена енергетика. Но за да бъде този процес устойчив, ефективен и ефикасен трябва да се проучат, анализират и поставят всички възможни варианти по редица важни параметри – локация, лицензи, безопасност и най-вече време и средства за изграждане. Това не се случва“, добави той.

Радев коментира и темата „Лукойл”. „Как служебното правителство, назначено от мен, успя да убеди „Лукойл” да регистрира своята икономическа дейност в България, да внесе авансово 180 милиона лева корпоративен данък, при положение, че предходните 22 години такъв данък е събран в размер на 70 милиона. Как успя това правителство да гарантира устойчивата работа на рафинерията и да свали цените от 3,5 на 2,4 лева, а сегашните управляващи не могат”, попита Радев.

Според него, ако се откажем от дерогацията, има риск и от дефицит на горива, и от повишени цени. „Не видяхме разчетите за това, както не видяхме и аргументирани разчети и модели за Закона за енергетиката”, каза президентът. „В несекващите караници за влияние, за пари, за постове, управляващите забравят най-важното – че носят отговорност преди всичко за сигурността и благосъстоянието на хората. Националната сигурност изисква управлението да гледа отвъд постовете, отвъд своите интереси и мандати и да върне фокуса си върху проблемите на обществото”, категоричен бе държавният глава.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *