Край на договора с Русия: Презаредиха Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" с американско ядрено гориво

Край на договора с Русия: Презаредиха Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" с американско ядрено гориво

Днес е много голям ден в българската енергетика, заяви служебният премиер Димитър Главчев в началото на днешното редовно правителствено заседание.

„Общо 43 касети на „Уестингхаус“ са заредени в Пети блок на АЕЦ „Козлодуй“. Това не са просто едни 43 касети, които са доставени и вече вложени от „Уестинхаус“. Това е наистина начало на отделяне на България от почти пълната зависимост от Русия. 95%, ако не се лъжа, беше зависимостта от Русия и въобще към всякакви енергоизточници. И без да политизирам ще кажа, че винаги е добре човек да има избор“, каза служебният премиер Димитър Главчев.

„В четиригодишния преходен период трябва да завършим диверсификацията, която е толкова необходима на България предвид и геополитическата обстановка. И може би в Източна Европа, Югоизточна Европа, ние сме първата централа, която стартира преди 50 години, а сега също ще бъдем първата, която ще има изцяло диверсифицирано гориво в нашата централа“, поясни Николов, цитиран от БНТ.

Димитър Главчев подчерта, че постигнатото е плод на 20-годишни усилия на много правителства. „На нас се падна честта да финализираме първия етап на този процес, който продължава заедно с избора на алтернативно гориво и за 6-и блок на атомната електроцентрала, за който имаме подписан договор с френската фирма „Фраматом“, посочи той.

Същевременно стана ясно, че АЕЦ „Козлодуй“ ще прекрати договора с Русия за доставката на ядрено гориво, а все още наличното ще се използва за резерв. Това съобщи изпълнителният директор на централата Валентин Николов на церемонията след първото зареждане на пети блок от АЕЦ с американско гориво. На нея присъстваха министър-председателят Димитър Главчев, министърът на енергетиката Владимир Малинов, посланикът на САЩ в България Кенет Мертен и други официални лица.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *