Нови избори или ротация: Какви са очакванията на политолозите?

Нови избори или ротация: Какви са очакванията на политолозите?

Политологът Татяна Буруджиева заяви, че ако партньорите в управлението – ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС решат да продължат да управляват заедно, ще платят тежка електорална цена. Ако излязат на нови предсрочни парламентарни избори не се знае кой и как ще ги чуе като периферия.

Има две възможни хипотези за ротацията – няма срок кога точно да се гласува правителството и кога точно ще се намести датата за предсрочни избори. Отпушването на процедурата означава да се направи или да не се направи правителство. Вижда се обаче, че ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС не са готови да направят правителство, обясни Буруджиева в студиото на bTV.

По думите ѝ въпросът е не дали ще има избори, а кога ще има избори. Не е възможно да има 4-годишен мандат на управление след всички казано и изречено дотук от партньорите в управлението, каза Буруджиева.

„Важно е какво гледаме, когато правим анализ. За мен са важни две неща – какво е важно и какво биха приели електоратите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, както и какви са нагласите на българите в цялост. Комуникацията между двата политически субекта във властта също я важна, а според мен категорично се прекрачиха някои граници. Чисто електорално няма връщане назад“, заяви Татяна Буруджиева.

Още: „Селски тарикатлъци, красивото лице на мафията, жал ми е за нея“: Предсрочните избори изглеждат неизбежни (ВИДЕО)

Политологът Слави Василев не знае каква връзка имат ПП-ДБ с техните избиратели щом са управлявали заедно с Бойко Борисов и Делян Пеевски. Фундаменталният въпрос е, че властта в България ще бъде функция на компромис между същите субекти в политиката, посочи Василев.

Според него това, което се случи с промените в Конституцията със служебния кабинет, хората не знаят какво става, кой ще носи отговорността, как ще се случи предаването на властта? Служебният кабинет има опасността да изпадне във вакуум на редовната власт, изтъкна Слави Василев. Той смята, че има подмолни камъни с промените в Конституцията. Слави Василев също смята, че страната отива към нови предсрочни парламентарни избори.

Журналистът Асен Агов посочи, че има няколко отсъствия в сегашната ситуация – никой не обели дума за гражданите на България. Той смята, че ако има нови избори, те трябват да бъдат 2 в 1 – предсрочни парламентарни избори заедно с европейските избори.

„Всичко се случва в една тайнствена среда. Обществото не разбира за какво си говорят политиците. За мен има няколко отсъствия в това, което се случва. Първо – има отсъствие на публичност. Второ – никой не обели дума за българските граждани, а всички говорят за себе си“, отбеляза Асен Агов.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *