Какво да ядем, за да се спасим от тежък махмурлук?

Какво да ядем, за да се спасим от тежък махмурлук?

Несъмнено, мнозина са изпадали в следната ситуация: понеделник е, човек е ужасно жаден и още по-ужасно е, че въобще не му се ходи на работа. Но шефовете не се интересуват дали седмият коктейл снощи в заведението наистина е бил излишен. Те очакват от вас да сте свежи и бодри в работата. Да, но каква ти там свежест и бодрост с този жесток махмурлук?

Д-р Евгений Мосин и д-р Алена Парецкая ни обясняват тук как най-безболезнено да преминаваме през подобни състояния. Тези храни ще бъдат за вас спасителни от последиците на прекалено активния уикенд, пише Actualno.com.

Шкембе-чорба

Най-напред, разбира се, българската класика: бульон-трезве, познат като шкембе-чорба. Как ни спасява тя и защо всички я препоръчват при такова състояние? Причината е, че при нейното приготвяне от субпродуктите (карантиите) се извличат храносмилателни ензими; те ускоряват и засилват метаболизма, при който се изхвърлят остатъците от алкохола.

Смути

Алкохолът е висококалориен, а мезетата, които вървят с него, обикновено са склад за мазнини. Опитайте при махмурлук да пиете смути! То ще ви спаси от обезводняването, ще ви даде запас от витамини и ще ви помогне да изкупите вината си пред вашия организъм за прекаленото пиене.

Яйца

Препечени филийки с бъркани яйца – това е чудесна закуска за махмурлук. Ако смутито не е достатъчно, за да ви освежи в понеделник сутрин, направете си за закуска бъркани яйца или омлет. Яйцата са чудесен източник на белтъчини и е известно, че помагат за премахване на остатъчния алкохол. Можете да добавите препечен хляб към тях, за да се получи по-задоволителна и вкусна комбинация. Главното е да не добавяте колбаси или бекон – продукти твърде мазни, които са трудно смилаеми за отпаднал организъм.

Пилешка супа с фиде

Изненадващо, но пилешкият бульон с фиде помага не само при настинки, но и при махмурлук. Тази супа е чудесно съчетание от белтъчини и въглехидрати – то ще ви засити и ще подкрепи усилията ви да преодолеете последствията от алкохола. При това не ще наддадете кой знае колко на тегло.

Сьомга

Рибата никога не вреди. Богата на здравословни мазнини и антиокислители, сьомгата ще помогне на организма ви да възстанови сили и да дойде на себе след алкохолното отравяне. Друго нейно полезно свойство е, че ще ви избави от подпухване и отоци.

Въглехидрати

Ако сте ужасно измъчвани от махмурлук, една вкусна кифличка или вафла ще ви утешите както физически, така и психически. По принцип, въглехидратите се усвояват лесно и когато имате махмурлук, организмът се нуждае именно от храна, която не трябва да се усвоява дълго и мъчително. В допълнение, вкусна кифличка с чай освен, че ще възстанови силите, ще разведри и настроението ви. А това е много важно, когато сте с главоболие и в лошо настроение.

Продукти с високо съдържание на вода

Наситените с вода плодове и зеленчуци ще възстановят водното равновесие във вашия организъм. Алкохолът направо изсмуква водата от организма ви. И за да избегнете засушаване, най-добрите храни при махмурлука са онези, които съдържат много вода. И, разбира се, пийте и самата вода. Така ще „разтоварите” черния дроб от труда, с който го натоварвахте от петък вечерта до снощи.

Банани

Бананите като храна и във вид на вече споменатото смути бързо ще ви освободят от последиците от напрегнатия уикенд. Друга причина да обичаме бананите е, че те конкретно помагат за лечение на махмурлук, понеже съдържат огромно количество калий, лесно усвоими са и бързо засищат. С две думи, това е перфектният плод за възстановяване на силите в махмурлучената сутрин. Освен банани, може да ядете авокадо или да пиете портокалов сок.

Статията е информативна. Избягвайте самолекуване и се допитвайте до професионален диетолог!

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *