Може ли постът на външния министър да провали ротацията в правителството?

Може ли постът на външния министър да провали ротацията в правителството?

„Категорично“. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отговори на въпрос дали постът външен министър може да провали ротацията. Борисов смята обаче, че в сглобката няма сътресения, а много спорове.

Борисов е против червените линии

Борисов твърди, че Кирил Петков е поставил условие, че няма да има ротация, ако Денков не е външен министър. Той увери, че няма да чертае червени линии. „Поставянето на червени линии от страна на колегите нищо не помага за взимането на крайно решение. Неслучайно казах, че в края на краищата и ротацията не е на всяка цена. Не може от медиите да чуваме условия и червени линии, които ако не станат, пада правителството“, добави Борисов, цитиран от Actualno.com.

„За разлика от колегите аз много внимателно си меря думите. Всички проблеми, които има в изказванията на опозицията, са свързани с непремерени думи и действия“, заяви Борисов.

ПП-ДБ искали излаз към света

Лидерът на ГЕРБ напомни, че меморандума, който са подписали, ясно е описано, че Денков е един безспорен много добър вицепремиер и министър на образованието. „Това имаме в програмата. Сега те казват: на нас ни трябва външно министерство, за да имаме излаз към света. Когато Асен Василев предвожда група министри само от ПП, то не е ли излаз?“, попита Борисов.

Какъв е изходът?

Според него изходът от ситуацията е Мария Габриел да бъде и външен министър, а Денков специален вицепремиер и министър на образованието.

„Моята теза беше, че най-безпроблемно е да се ротират министърът на външните работи става премиер, както сме се разбрали и външно министерство си остава като единственото, което е било сега при нас. А и то е отличник на правителството в отчетите, които има към момента. Денков е вицепремиер с особен статут, той може да ходи с Мария Габриел, където иска“, заяви Борисов. Според него успехите на външно министерство се дължат не на външния министър, а на контактите на Мария Габриел. Борисов напомни още, че ГЕРБ са направили огромен компромис, защото от първа политическа сила са си дали мандат, както и министрите на ПП-ДБ.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *