Французин направи рекордно висока Айфелова кула от кибритени клечки, от Гинес го отрязаха (СНИМКИ)

Французин направи рекордно висока Айфелова кула от кибритени клечки, от Гинес го отрязаха (СНИМКИ)

Французин прекара осем години в изработването на гигантски модел на Айфеловата кула от кибритени клечки. От Гинес обаче не признават рекорда му, тъй като бил използвал „грешен вид“ клечки.

Ришар Плод започва да прави своето копие на емблематичната забележителност на Париж през 2015 г. и се надяваше, че след завършването ще си осигури място в Световните рекорди на Гинес за най-високата скулптура от кибритени клечки. Но организацията е решила, че общо 706 900-те кибритени клечки, които той е използвал, не отговарят на условията за официален запис, тъй като не са били налични в търговската мрежа и са били значително променени от оригиналната си форма.

„Това е разочароващо, тъжно, неразбираемо и нечестно“, каза Плод пред The ​​Times. В публикация в социалните медии той добави: „Кажете ми как 706 900 клечки, забити една по една, не са кибритени. Моята кибритена кула все още стои и ще бъде висока 7,19 метра дълго време“, допълни той. Французинът уточнява, че длъжностните лица от Гинес, която се описва като „глобален авторитет по всички неща, чупещи рекорди“, са взели решението си, без дори да посетят неговия модел на място.

Плод, който е общински съветник в Шарант-Маритим в Западна Франция, завършва проекта си на 27 декември миналата година, по случай 100-годишнината от смъртта на Густав Айфел, инженерът на оригиналната кула. 47-годишният мъж първоначално купува сам кибрити в супермаркети и след това ръчно премахва барута от тях. В опит да улесни процеса, по-късно той се договаря с компанията Flam’Up, да му достави на едро кибритени кутии без глави. Това решение относно метода на строителство изглежда е имало решаващо значение за решението на Гинес. Плод обяснява, че му е казано, че главите трябва да бъдат премахнати впоследствие, за да бъде опитът му валиден.

Настоящият рекорд се държи от ливанския майстор Туфик Дахер, който създаде 6,53-местро модел на Айфеловата кула. Според сайта на Гинес, Дахер е използвал приблизително шест милиона кибритени клечки и е представил творението си в Бейрут на 11 ноември 2009 г. в чест на „Деня на световните рекорди на Гинес“.

Скулптурата на Плод включва 402 панела, които са проектирани да пасват заедно, за да образуват кулата от кибритени клечки. Строителните работи се извършват в дома му в Монпелие дьо Медиян, село в Западна Франция.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *