"С Европа е свършено": Британски анализ за ситуацията на континента

"С Европа е свършено": Британски анализ за ситуацията на континента

Време е да скърбим за смъртта на стара Европа. Разлагането е отишло твърде далеч, упадъкът е твърде изразен, благоденствието, упадъкът, пацифизмът и омразата към себе си са твърде вкоренени, обречеността е неудържима. Някога най-богатият и най-напреднал континент в света, Европа е свършена, нейното унизително падение е твърде очевидно за останалия свят, ако не и за заблудените европейци. Това пише в анализ за The Telegraph Алистър Хийт.

Самопричинените патологии на Европа – катастрофален икономически провал, почти пълна геополитическа неуместност, миграционна и интеграционна криза и зейнал демократичен дефицит, сега са метастазирали. Те станаха твърде сложни, твърде обезсърчителни за европейските треторазредни елити, за да помислят дори за справяне с тях, и особено за егоистичните, демагогски политици, които ръководеха с такова безгрижие нейното социално разпадане, „намаляване на растежа“, армиите на Потьомкин и ужасяващата демография. Германия, Франция, Холандия и други са на ръба на социален взрив, като фермерите са последните, които се радикализират.

За всеки млад, амбициозен европеец би било по-добре да се премести в Америка, особено във Флорида или Тексас. Те ще плащат по-малко данъци, ще живеят по-добре, по-щастливо и по-свободно. Ще бъде по-малко вероятно да се сблъскат с тотална война. Жизненият им стандарт ще се повиши драстично.

Дори Брекзит не успя да промени нищо в Европа

В 248-годишното западно състезание между САЩ и Европа имаше само един победител. Америка също е болна, както се вижда от нейния собствен социален упадък, възхода на идеологията на събуждането и абсурдния двубой между Доналд Тръмп и Джо Байдън. И все пак, за разлика от Париж, Берлин, Рим или Брюксел, в САЩ са останали елементи от капиталистическия дух, динамизъм, предприемачески дух, любовта към науката, ценностите и технологиите.

Най-големите наследства на Европа за света – капитализъм, лична свобода, върховенство на закона и „западните, образовани, индустриализирани, богати и демократични“ ценности, така брилянтно описани от Джоузеф Хенрих от Харвардския университет, ще живеят в САЩ. Но няма път назад за Стария континент, който е приел нихилизма, постхристиянското езичество, нелиберализма и политиката на завистта, вярвайки, че спасяването на планетата изисква закриване на успешни индустрии и обедняване на хората, Европа, която не може да се изправи срещу ислямския екстремизъм и антисемитизъм и която отказва да реформира социалната държава.

Дори Брекзит, най-яркият предупредителен сигнал, не успя да промени нищо. Управляващата класа в Европа отхвърли напускането на Обединеното кралство като отклонение, автогол на самонараняващи се британски ексцентрици и удвои своите провалени политики. То отказа да изслуша гласоподавателите си; нищо чудно, че техният гняв става все по-силен.

Населението на ЕС ще достигне връх от 453,3 милиона след две години, след което ще спадне до 419,5 милиона до 2100 г., въпреки масивната имиграция, прогнозира Евростат. Населението ще остарее драстично, водено от срив на раждаемостта. Социалните държави ще се разпаднат, като данъците за младите ще скочат рязко, за да плащат за здравеопазване и пенсии за старите. Единственият отговор на евроелитите – още повече миграция, ще даде възможност на потенциално опасните екстремисти. Във Франция, Германия, Белгия и другаде неуспехът да се интегрират много скорошни мигранти и отговорът на управляващата класа – да лъже, че всичко е наред, проправят пътя към катастрофа. Възходът на германската „Алтернатива за Германия“ трябва да тревожи всички ни. Европейските избори ще доведат до успех за популистите.

Икономически и социален колапс

Пропастта в жизнения стандарт между Америка и Европа продължава да се разширява. През последното тримесечие на 2023 г. БВП на САЩ нарасна с 3,3% на годишна база; еврозоната нарасна с нула процента, а германската икономика отново се сви. Нахлуването на Путин в Украйна също не помогна, но Европа не трябваше да става толкова зависима от руския газ през годините.

Моделът на континента с високи данъци и високо регулиране причини десетилетия на недостатъчно развитие и сега Еманюел Макрон, ЕС и холандското и германското правителства умишлено затварят части от своето селско стопанство, за да постигнат целите за нулева нетност. Германците унищожават автомобилната си индустрия, а вместо тях Европа ще внася китайски електрически превозни средства. Десетилетия на „индустриална стратегия“ и субсидии не успяха да създадат европейска технологична индустрия от световна класа. Икономическото самоубийство на континента вече предизвиква отлив на най-добрите и най-умните.

Геополитическата неуместност на Европа е също толкова поразителна. Защитата на европейците се поема от многострадалните американски данъкоплатци. Французите не се виждат никъде в битката срещу хутите; френската армия е сянка на предишното си „аз“ и не би издържала дълго в истинска война. Поляците и няколко други правят всичко възможно, но германската армия е слаба, а всички големи обещания за възстановяване на европейските армии, дадени през 2022 г., не означаваха нищо. Континентът е почти напълно демилитаризиран, липсва му персонал и оборудване, няма капацитет да произвежда повече оръжия, няма дългосрочни решения за сдържане на Владимир Путин и не е направил нищо, за да се подготви за възможността за евентуална втора победа на Доналд Тръмп. Това е позор.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *