Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Сергей Шойгу и Валерий Герасимов

Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Сергей Шойгу и Валерий Герасимов

Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за арест на Сергей Шойгу и Валерий Герасимов.

Обвиненията

Бившият военен министър на Русия Сергей Шойгу и началникът на Генералният щаб на Руската федерация Валерий Герасимов са заподозрени във военни престъпления и престъпления срещу човечеството, съобщи Медуза.ио.

Мотивите

Мотивите за издаването на заповедта за арест са ударите, които руската армия нанася по граждански обекти в Украйна. Престъпленията, които се визират в обвинението, са извършени от 10 октомври 2022 г. до 9 март 2023 г., се уточнява в текста на документа. В посочения времеви интервал руските военни сили извършиха голям брой нападения срещу множество електроцентрали и подстанции на редица места в Украйна, се казва в съобщението на МНС.

Путин и Лвова-Белова

Припомняме, че през пролетта на 2023 г. Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за арест и за Владимир Путин и детския омбудсман Мария Лвова-Белова. Основният мотив е принудителното преселване на украински деца в Русия. Руските власти твърдят, че това се прави с цел безопасността на самите деца.

Русия не е член на Международния наказателен съд (МНС) и затова може да не изпълнява заповедите му. Лицата, обявени за издирване от МНС, могат да бъдат арестувани на територията на всяка държава ратифицирала Римския статут.

Валерий Герасимов

Валерий Василиевич Герасимов е роден на 8 септември 1955 г. в град Казан. Той е съветски и руски военачалник. Началник на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация – първи заместник-министър на отбраната на Руската федерация от 9 ноември 2012 г., член на Съвета за сигурност на Руската федерация. През 2013 г. получава званието армейски генерал, а през 2016 г. получава отличието „Герой на Руската федерация“.

Сергей Шойгу

Сергей Шойгу е роден на 21 май 1955 г. в град Чадан. Бил е министър на извънредните ситуации от 1991 до 2012 г. и за кратко служи като губернатор на Московска област през 2012 г. Заема поста на военен министър до май 2024 г.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *