Путин освободи министърът на отбраната Шойгу, ето кой ще го смени

Путин освободи министърът на отбраната Шойгу, ето кой ще го смени

Владимир Путин смени Сергей Шойгу. Дългогодишният министър на отбраната на Руската федерация се разделя с поста си. Руският президент предлага за министър на обраната досегашния първи вицепремиер Андрей Белоусов.

Кой всъщност е той?

Андрей Ремович Белоусов е руски икономист и политик, който от 21 януари 2020 г. до момента изпълнява длъжността първи заместник министър-председател. Преди това е бил съветник на президента на Русия и министър на икономическото развитие.

Той е активен държавен съветник на Руската федерация. През април и май 2020 г. Белоусов за кратко изпълнява длъжността министър-председател на Русия, след като Михаил Мишустин се разболява от COVID-19.

Ранни години и образование

Белоусов е роден на 17 март 1959 г. в Москва. Учи икономика в Московския държавен университет и се дипломира с отличие през 1981 г.

Кариера

От 2000 до 2006 г. Белоусов е съветник на министър-председателя. След това в продължение на две години от 2006 до 2008 г. е заместник-министър на икономическото развитие и търговията. От 2008 г. до 2012 г. е директор на финансово-икономическия отдел в кабинета на руския министър-председател.

На 21 май 2012 г. е назначен за министър на икономическото развитие в кабинета, ръководен от министър-председателя Дмитрий Медведев. Белоусов наследява Елвира Набиулина на поста министър на икономическото развитие.

На 24 юни 2013 г. е назначен за съветник на президента по икономическите въпроси. От 30 април до 19 май 2020 г. Белоусов е назначен от Владимир Путин за изпълняващ длъжността министър-председател на Русия. Според Politico той дори е един от възможните наследници на президента Владимир Путин, предава bTV.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *