Съдът в Хага поиска ареста на Нетаняху, израелския военен министър и трима лидери на Хамас

Съдът в Хага поиска ареста на Нетаняху, израелския военен министър и трима лидери на Хамас

Важен обрат във войната между Израел и Хамас. Главният прокурор на Международния наказателен съд в Хага поиска заповеди за арест на премиера и военния министър на Израел Бенамин Нетаняху и Йоав Галант, както и на трима лидери на палестинското терористично движение.

Според прокурора Карим Хан, петимата мъже носят отговорност за военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Сред обвиненията са „гладът на мирни граждани като метод на водене на война“ и „умишлено насочване на атаки срещу цивилно население“. Посочените ръководители на Хамас са лидерът в Газа Яхия Синуар, шефът на военното крило на групировката Мохамед Дейф и политическият водач Исмаил Хания, смятан и за върховен ръководител на движението. Обвиненията срещу тях включват „изтребление, убийство, вземане на заложници, изнасилване и сексуално насилие при задържане“. Новината предизвика гневни реакции от страна както на Израел, така и на Хамас.

„Имам разумни основания да смятам, че израелският министър-председател Бенямин Нетаняху и министърът на отбраната Йоав Галант носят наказателна отговорност за следните международни престъпления, извършени на територията на на държавата Палестина най-рано от 8 октомври 2023 година. Престъпленията включват глад на цивилни като метод на война, умишлено причиняване на големи страдания, сериозни наранявания или жестоко отношение, умишлено убийство, умишлено насочване на атаки срещу цивилно население“, заяви Карим Хан, главен прокурор на Междунардния наказателен съд.

Тел Авив определи решението като истински позор, а от Хамас заявиха, че прокурорът приравнява жертвата с палача. Сега съдиите в Международния наказателен съд трябва да решат дали доказателствата са достатъчни за издаване на заповеди за арест.Израел не признава юрисдикцията на Межуднародния наказателен съд, а палестинските територии са приети като страна членка през 2015-та .

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *