Кирил Петков: С чиста съвест ще върнем папката с втория мандат празна

Кирил Петков: С чиста съвест ще върнем папката с втория мандат празна

„С чиста съвест ще върнем папката празна“, каза в интервю за предаването „Тази сутрин“ на bTV Кирил Петков, съпредседател на „Продължаваме промяната“ във връзка с втория мандат за редовен кабинет.

Президентът Румен Радев ще връчи днес следобед папката с мандата на ПП-ДБ, след като вчера парламентът гласува отказа на Мария Габриел да стане премиер и да състави правителство с първия мандат.

По думите на Петков папката ще вземе премиерът в оставка Николай Денков, а на връчването ще присъстват всички лидери на партиите в ПП-ДБ. „Последният опит да си спазим уговорката и да покажем, че държавата няма да я хвърлим в хаос, беше отхвърлена от ГЕРБ“, коментира той пред bTV.

Той припомни, че от ПП-ДБ предложиха вчера на ГЕРБ да посочат премиер за втория мандат и заедно да го изпълнят. „Въобще не се молим – единственото нещо, което се опитахме да направим, е да покажем какво означава да си спазиш думата и да направиш нещо с чувство за дълг. Направихме го и получихме поредната щуротия от 7 страници, измислени текстове от ГЕРБ“, каза още съпредседателят на ПП.

Петков е убеден, че няма шанс и с третия мандат да се състави правителство в рамките на 49-ото Народно събрание. „Оказа се, че те не искат да загубят контрол върху съдебната власт и то не защото са големи стратези. Борисов е средна ръка стратег – не е невероятен. Това, което е невероятно, е, че не може да си представи свят, в който има Европейски съд, Европейска прокуратура, европейски служби. Него го е страх. Ние се опитахме 9 месеца да покажем, че няма нищо страшно, че стъпките напред, които са добри за България, може би са добри и за тях“, обяви съпредседателят на ПП.

Петков обяви, че името на вътрешния министър Калин Стоянов при съставянето на кабинета „Денков“ е било подадено от Мария Габриел. Той провел с него дълъг разговор и преценил, че е наистина безпратиен. „Разбрах, че нещата са различни, когато той едностранно реши да смени 18 шефове на ОДМВР преди изборите (местните избори през октомври 2023 г.). Когато се случеше нещо такова в правителството, веднага ми се обаждаше някой от ГЕРБ, а тук 18 ОДМВР и никой не ми се обади. За мен беше ясно, че координацията е станала с ГЕРБ и ДПС, а не с нас“, обясни представителят на ПП-ДБ.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *