Главчев към Денков: Не може държавата да бъде заложник на партийни амбиции (ВИДЕО)

Главчев към Денков: Не може държавата да бъде заложник на партийни амбиции (ВИДЕО)

„Съзнавам и сложността на прехода във властта. Трябва да бъдем гарант за стабилност. Не може властта да бъде заложник на партийни амбиции и желания. Искам отсега да заявя – няма да се поддам на провокации и няма да позволя да бъда въвлечен в предизборни страсти и лични амбиции“.

Това заяви новоизбраният за служебен премиер Димитър Главчев на символичната церемония в Гербовата зала на Министерски съвет, където вече бившата и новата власт осъществиха приемственост, а новите министри бяха поздравени от своите предшественици, предаде Actualno.com.

По думите на новия премиер той и новите министри ще бъдат „фактор на стабилност“ и няма да позволят „разколебаване в общите ни цели“. Според Главчев всички министри са доказани експерти в своите области. „Заедно с тях имаме нелеката задача да приведем страната през този период. Поемаме отговорност да водим страната по нейния европейски път на развитие, да работим за благоденствието на българските граждани и да организираме честни избори. Приех цялата отговорност, вменена ми от Конституцията, да предложа правителство. Имах своите колебания, размисли, притеснения, но всичко това оставих зад вратата, която прекрачих днес“, каза още служебният премиер.

Денков с призив за машините за гласуване

От своя страна бившият премиер акад. Николай Денков обърна внимание на най-важната задача на служебното правителство – да осигури честни избори, но и подчерта, че е трудно предвид липсата на доверие в част от политическите процеси:

„Пожелаваме новия Министерски съвет да свърши работа, която да е полезна за хората на България. До последният ден работихме по нашите задачи и сега осигуряваме плавния преход към следващия период. Има няколко индикатора дали ще успеете с честните избори, като например дали ще има машини за гласуване“, каза акад. Денков.

Той коментира и дела на невалидните бюлетини: „Надявам се да бъде нисък, за да не може никой да оспорва резултатите от предсрочните избори. Отправям и призив към Народното събрание – надявам се никой да не прибегне до промени в Изборния кодекс“, каза бившият премиер. Той заяви готовност да помага на новоизбрания кабинет.

След края на церемонията двамата премиери поздравиха старите и новите министри. Направи впечатление топлата прегръдка, с която Денков поздрави бившият вицепремиер Мария Габриел.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *