Боряна Димитрова: Дали се цепи „Величие“, за да може част от депутатите открито да подкрепят кабинета?

Боряна Димитрова: Дали се цепи „Величие“, за да може част от депутатите открито да подкрепят кабинета?

„Вчера за първи път след изборите имахме ясна политическа заявка, и то при връчването на мандата при президента. Имаме заявка кой ще бъде министър-председател и какъв кабинет се предлага. Почти три седмици ние не чухме нито една ясна политическа заявка“. Това коментира в предаването „Лице в лице“ по bTV Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч“.

„Имаше мъгливи изказвания – кой ще подкрепи, кой няма да подкрепи, с кой мандат. Всички партии, които нямат възможност да сформират правителство, геройски заявиха, че ще вземат третия мандат. Единствената партия, която има ресурсите и е победител, беше много уклончива до последния момент“, отбеляза още тя.

„Струва ми се ненормално, че вече трета-четвърта година сме медийни анализатори на политическия живот, както и силното абдикиране на политиците, които да обяснят какво правят и какви ангажименти поемат“, коментира Боряна Димитрова.

„Добре, че вчера вече имахме ясно политическо действие. Шансовете да имаме кабинет според мен все пак са по-големи от тези да нямаме – въпреки всички неизвестности, които крие утрешният ден“, посочи още тя.

„Кое е Величие?“

„Както разбрахме правителство на „Величие“ не може да има, защото не е ясно кое е „Величие“ – кое от двете е и колко е величествено. Но е възможен величествен провал. В момента имаме ситуация, в която само ГЕРБ и ДПС се харесват. Те са малцинство и им се налага по втория начин – казано по български, да си осигуряват подкрепата, или да са в режим на постоянни обвинения към тези, които не ги подкрепят“, коментира социологът Димитър Аврамов.

„Аз смятам, че е добре за страната ГЕРБ да поемат отговорност за правителството и да видим то какво ще постигне. Всеки разговор за следващи избори, за следваща криза – създава лош публичен климат. Аз пожелавам утре правителство да има. Друг е въпросът, че изглежда, че начинът ще бъде величествено грозен – със или без „Величие“, отбеляза още той.

Според Боряна Димитрова има привкус на достатъчно задкулисни неща. „Дали се цепи сега „Величие“, за да може част от депутатите сега открито да подкрепят, дали поради някакви други причини“, допълни тя.

„Очевидно е, че имаме един парламентаризъм, който е „тука има, тука нема“. Ние не знаем в кой момент го има, в кой момент го няма и какво ще се появи в крайна сметка на политическия терен“, посочи Боряна Димитрова.

По думите ѝ всеки един закон, който ще влиза в парламента, ще поставя същия въпрос – кой ще го подкрепи, кой ще гласува за едно или друго решение.

Според Димитър Аврамов ГЕРБ никога не са имали афинитет към правосъдната реформа.

Боряна Димитрова посочи, че „Величие“ е един инженерен проект, но според нея по-сериозният проблем е, че в ситуация на дълго поддържана несигурност и политически хаос, на обезверяване и омерзение на избирателите, е напълно възможно да се появят множество радикални политически субекти – антисистемни, които да оберат този вот.

„След една сериозна ерозия на парламентарните партии и на парламентарната демокрация, хората започват да гледат и в други посоки“, отбеляза Боряна Димитрова. „Тези процеси хич не са безобидни“, допълни още тя.

Процесите в ДПС

„ДПС е партия, структурирана около един ясен авторитет – Ахмед Доган. Много е вероятно тя да успее да се структурира около втори един авторитет – в случая господин Пеевски. Въпросът е доколко хората в ДПС си казват – първо – „приемаме ли г-н Пеевски, не го ли приемаме?“. Досега го приемаха много добре. Сега изведнъж, като седна отгоре на съпредседателското място и като почна бързи и силови действия, някак си на някои хора не им харесва“, коментира Димитър Аврамов.

„Г-н Пеевски казва, че обновява партията, но какво означава това? Това, което маха сега, довчера лошо ли беше? Защо не ни казахте, че е лошо“, попита социологът.

„Единият действа решително, но другият го няма никакъв. Липсата е еднакво осъдима с другото. Това като че ли за първи се случва в ДПС в последното десетилетие. Ако тръгнат вътре някакви центробежни процеси, някакво разделение – как ще има стабилно правителство, като ДПС е една от партиите, които трябва да го подкрепя“, отбеляза Димитър Аврамов. „Това, което се случва в ДПС, в голяма степен е и въпрос за политическата стабилност в страната“, допълни той.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *