32 земетресения за седмица в Девин, слаб трус е регистриран и днес

32 земетресения за седмица в Девин, слаб трус е регистриран и днес

Слаб трус с магнитуд 2,7 е регистрирано в района на град Девин тази нощ, съобщават от Националния сеизмологичен център към Национален институт по геофизика, геодезия и география. Земетресението се е случило в 01:02 часа българско време. Епицентърът му е бил на 60 км от град Пловдив и на 130 км от град София.

През последната седмица – от 23 март до днес, в района са регистрирани 32 слаби земетресения с магнитуд над 2, както и един по-силен трус – с магнитуд от 3,8. Той е разлюлял района на 29 март 2024 г.

След умереното земетресение вчера са били регистрирани още 6 труса – с магнитуд между 2 и 3,2. По думите на кмета на Девин три труса са усетени на 29 март сутринта – първият от тях е бил в 8:30 часа, последвал и втори, като и двата са били доста силни. Малко преди 9:00 часа е имало и трети трус, но доста по-лек, предава БТА.

„Първите два бяха придружени със звук и сградите доста се поразтресоха“, посочва кметът. Няма данни за нанесени материални щети и пострадали. Хората са били уплашениа, част от администрацията е излязла навън.

Земетресение с магнитуд от 2,3 по Рихтер е регистрирано вчера и в с. Борино, област Смолян. То е усетено слабо и в съседните села.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *