Връчват наградата "Букър" довечера в Лондон

Връчват наградата "Букър" довечера в Лондон

Британска литературна награда „Букър“, която се присъжда за художествени произведения на английски език, ще бъде връчена довечера в Лондон на един от шестимата автори, които за първи път попадат в краткия списък, съобщи АФП. Само един от тези писатели вече е преминавал през първия кръг на подбор и никой от тях не е попаднал в престижния кратък списък.

Наградата „Букър“ е учредена през 1969 г. Тя е допринесла за успеха на писатели като Салман Рушди и Маргарет Атууд. Победителят получава чек за 50 000 британски лири и гаранция за международен успех.

Тазгодишните финалисти накараха журито да съпреживее „ужаси, удоволствия, радости и утеха“, каза неговата председателка, канадската писателка Еси Едугян. Те пренасят читателя „не само извън реалността, но и извън ежедневния език на всекидневието“, добави тя. За участие в конкурса са изпратени 158 книги, публикувани в Обединеното кралство или Ирландия между 1 октомври 2022 г. и 30 септември 2023 г., като 13 от тях бяха включени в първия кръг на конкурса.

Сред финалистите е първият роман на кенийката Четна Мару „Западната улица“ (Western Lane), посветен на скръбта и сестринството, който проследява живота на тийнейджърка, запалена по скуоша.

По-мрачна е антиутопията „Песента на пророка“ (Prophet Song) на ирландския писател Пол Линч.

Трагикомичната сага „Ужилването на пчелата“ (The Bee Sting) на неговия сънародник Пол Мъри – единственият, който е бил включен в краткия списък за наградата през 2010 г., търси ролята на съдбата в трудностите, с които се сблъсква едно ирландско семейство.

„Ако те преживея“ (If I Survive You) на американския писател Джонатан Ескофъри също разказва историята на едно семейство, този път ямайско, и техния хаотичен нов живот в Маями през 70-те години на миналия век.

Книгата „Този друг рай“ на втория американец Пол Хардинг е вдъхновена от исторически събития и разказва за пристигането на група изгнаници на остров Епъл в САЩ, за да си съградят нов дом.

Тревожният роман „Изследване на послушанието“ (Study of Obedience) на канадката Сара Бърнстийн изследва властта и вината с историята на млада жена, която напуска родното си място, за да се грижи за брат си.

Миналата година 47-годишният писател от Шри Ланка Шехан Карунатилака спечели наградата „Букър“ за романа си „Седемте луни на Маали Алмейда“.

През пролетта българският писател Георги Господинов стана първият българин, носител на международната литературна награда за своя роман „Времеубежище“, преведен на английски от Анджела Родел. На церемонията за връчване на наградата „Букър“ френско-мароканската писателка Лейла Слимани определя романа като „книга, която поставя въпроси на света около нас, но остава вярна на езика си и чиито препратки я правят универсална творба“.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *