В група или индивидуално: Кой е по-подходящият начин детето да научи английски език?

В група или индивидуално: Кой е по-подходящият начин детето да научи английски език?

Често родители се обръщат към мен с въпрос кой е по-добрият начин детето са научи английски език и отговорът ми винаги е един и същ – зависи от личността на детето Ви. Това разказва Екатерина Генчева от YOPA LANGUAGE SCHOOL – Английски за деца в Пловдив. Вие като родител може най-добре да прецените какво е най-подходящо за Вашето дете, защото няма едно-единствено най-добро решение за всички.

Като правило, специалистите по методика на обучението по английски език ще Ви отговорят, че най-добрият начин децата да изучават чужд език в ранна възраст определено е в група. Основна цел на езика е комуникацията, а за да има жива комуникация, максимално доближаваща се до реалния живот, е необходимо детето да получи възможност да общува на чуждия език с други свои връстници, не само с учителя. На теория, груповата работа спомага повече за свободното овладяване на езика. Взаимодействието с другите учащи в групата е изключително важно за децата да осъзнаят своите способности и умения; да се научат да възприемат и разбират различни произношения, както и да упражняват своето собствено произношение и говорене.

От друга страна, груповото обучение предоставя възможности за прилагане на различни интерактивни методи, разиграване на диалози и ролеви игри, дискусии при по-високите нива, което прави ученето забавно, мотивиращо и много по-продуктивно. Обучението в група обикновено е много по-динамично. Индивидуалното обучение се препоръчва за подготовка за конкретен изпит, матура или сертификат, когато ученикът трябва да се фокусира върху конкретния изпитен материал.

Горните препоръки, обаче, не взимат под внимание най-важното – какъв е характерът на детето, как се чувства то в групата, какви са неговите способности и умения. Индивидуалното обучение е подходящо за по-притеснителни, свити деца, които имат нужда от специално внимание или за такива, които срещат трудности с уроци в училище. Уроците могат да се концентрират върху пропуски, които има детето, а когато получи самоувереност, може да се включи и в група. Ако детето е интроверт, който лесно се смущава, тогава определено ще учи по-добре в компанията само на един човек. Изборът на учител при такъв тип деца също не е лесна задача. Той трябва да е търпелив, деликатен и най-важното – детето да го харесва, а не родителите.

Напротив, за по-социалните екстроверти, груповите класове са перфектният вариант, защото групата е място за игри и забавления. Индивидуалното обучение може да се окаже добро, а понякога и единствено решение, за свръхнадарените деца, защото те трудно се вписват в стандартните групи. Талантливите и гениалните деца също имат нужда от специално внимание и програма, която се движи с по-бързи темпове и предоставя достатъчно предизвикателства, за да задържи интереса им. В противен случай, им става скучно и те насочват гениалния си ум в друга посока, разказва специалистът от Детска школа по английски език Yopa.

Разбира се, има и редица други фактори, които родителите взимат предвид, когато избират между частните уроци и групови класове. Често това е цената: на всички е ясно, че частните уроци са по-скъпи, но според мен по-важният въпрос е родителите да си планират разходите така, че като започнат дадена програма, да са сигурни, че могат да издържат финансово до край. Много школи предлагат разсрочено плащане, но за съжаление, когато не успеете да заплатите поредната вноска, детето бива изключвано от програмата. И родителите, и детето са огорчени; понякога за децата дори е стресиращо, а резултатът от обучението и от похарчените пари определено е незадоволителен.

Не на последно място, фактор е графикът на детето и родителите. Ангажираността на родителите е особено определящ фактор при най-малките. Родителите трябва да са готови да инвестират не само средства, но и време да водят и вземат децата от допълнителните им занимания. За съжаление, нерядко се случва деца да прекъснат обучението по английски език, просто защото родителите не успяват да организират графика си. Резултатът е аналогичен на описания по-горе случай – разочаровано дете и безсмислено похарчени пари и време. Ако не можете да отделяте допълнително време за водене и вземане до и от избраната от Вас школа, помислете за индивидуални уроци на място в дома Ви или потърсете школа, която предлага вземане на децата директно от училище.

Изключително добър вариант е и записването на лятна занималня. Детска школа по английски език Yopa предлага целодневна занималня през ваканцията за деца до четвърти клас. В нея е включено интензивно обучение по английски език – четири учебни часа дневно. Обучението е организирано по забавна и ненатоварваща методика, по програма, специално изработена за лятната ваканция. При редовно посещение през цялото лято детето усвоява цяло ниво по английски език, което обикновено се взима за една учебна година.

Повече за лятната занималня на Детска школа по английски език Yopa може да откриете тук.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *