Второ издание на Математическото състезание в Асеновград

Второ издание на Математическото състезание в Асеновград

Община Асеновград отново ще финансира инициативата на „Ротари клуб – Асеновград“ за провеждане на математическо състезание в памет на акад. Благовест Сендов. Идеята ще се реализира за втора поредна година. Домакин на събитието ще е Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ в града. Датата е 25.03.23 г., а началният час – 14:00 ч.

В математическата надпревара участие ще вземат седмокласници от основните училища на територията на община Асеновград. Състезателите ще бъдат разпределени в отбори по 3-ма ученици. Специални гости на събитието ще бъдат проф. Божидар Сендов – брат на акад. Сендов, доц.  Жени Сендова – негов ученик и последовател, директорът на Математическа гимназия  „Акад. Кирил Попов“ – Пловдив – Веселина Карапеева. Този екип ще бъде и жури. В първото издание на инициативата I място си спечели отборът на ОУ „Христо Ботев“ – Асеновград. Съгласно правилата, ако тази година първенец стане друго учебно заведение, шампионите от миналата година ще трябва да предадат купата на новия победител.

Регламентът на математическото състезание е разработен въз основа на правила, утвърдени от Министерството на образованието и науката (МОН). Провежда се в един кръг, като материалите са по учебната програма за общообразователната, разширената и допълнителната подготовка от I срок. Времето за работа на състезателите е 40 мин. + 5 мин. – в началото за уточнения. На всеки отбор ще бъдат предоставени по 3 задачи, разделени в 3 категории: алгебра; геометрия; текстови. Оценяването се извършва съгласно критерии по точки, като се взима предвид времето, за което са решени, и броят на правилните решения. Максималният брой точки, който един отбор може да спечели, е 100.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *