Румен Радев връчи мандата на Мария Габриел, преговорите с ПП-ДБ продължават (ВИДЕО)

Румен Радев връчи мандата на Мария Габриел, преговорите с ПП-ДБ продължават (ВИДЕО)

Президентът Румен Радев връчи на Мария Габриел първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Заедно с тях бяха Николай Денков и Кирил Петков. Преговарящите пристигнаха с безпрецедентно закъснение от 15 минути в президентството – нещо, което до момента никога не се е случвало при предаването на мандат.

„Имате 7 дни за представяне на структура и състав на Министерски съвет“, каза президентът Румен Радев. От своя страна Габриел обяви, че иска да сподели с президент някои детайли от преговорите и медиите бяха поканени да напуснат залата.

По-късно представителите на ГЕРБ и ПП-ДБ говориха пред журналисти. „На президента споделих, че поемам с чувство на отговорност да бъда министър-председател. Българи има нужда от стабилност, базирана на стабилност и прозрачност. Дойдохме заедно с ПП-ДБ. Бяхме помолени за още кратко време. Надяваме се в следващите 24 часа да финализираме споразумението“, обясни Мария Габриел. „Не приемам 7 дни. Трябва да изчистим споразумението в максимално кратък срок. Това очаквам. Преговорите продължават този следобед“, подчерта тя.

„В пакет вървят споразумението и състава на Министерския съвет. Имаме съгласие, че споразумението ще бъде подписано. Ще погледнем състава. Този състав, който ни беше представен, е неприемлив за нас“, категоричен е Николай Денков от ПП-ДБ.

Още: (Пред)последно: Правителство ще има, вижте състава на кабинета

Според различни източници, проблем е възникнал заради предложените за министри Жечо Станков (енергетика), Христо Гаджев (отбрана) и Красимир Вълчев (образование), тъй като от ПП-ДБ не ги приемат. Припомняме, че от коалицията нееднократно обявиха, че според тях Тодор Тагарев е най-подходящият военен министър и те няма да отстъпят от позицията си.

Напрежението между ГЕРБ и ПП-ДБ

Припомняме, че изненадващо, късно снощи партньорите си отправиха взаимни обвинения. Точно в 21 часа стана ясно, че преговорите са били внезапно прекратени на финалната права.

От ГЕРБ обявиха, че дават срок на ПП-ДБ до днес на обяд, за да покажат, че имат желание да споделят властта. В противен случай Мария Габриел заяви, че ще върне на президента празна папка за правителство, а вторият мандат няма да бъде подкрепен. „За нас спорът се води за това, че първата политическа сила с най-много депутати трябва да е равнопоставена в правителството“, обяви Мария Габриел.

От „Продължаваме промяната – Демократична България“ посочиха, че са изненадани от обявеното, тъй като са били съгласни от ГЕРБ да получат повече места в Министерския съвет. Според втората по сила група в парламента проблем са се оказали не министрите, а подписването на коалиционно споразумение. „Явно има разлика между това, което преговорният екип постигна в това споразумение, и когато са седнали на ниво лидери в ГЕРБ. Минали са го и са казали, че тези договорки не работят за тях“, коментира Кирил Петков в „Тази сутрин“ по bTV.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *