Мария Габриел: Ще върна празен мандат, ПП-ДБ не ни приемат като равноправен партньор (ВИДЕО)

Мария Габриел: Ще върна празен мандат, ПП-ДБ не ни приемат като равноправен партньор (ВИДЕО)

Ще върна празен мандат. Това обяви на извънреден брифинг Мария Габриел, която е номинацията на ГЕРБ за министър-председател и трябва утре да получи проучвателен мандат за правителство от президента Румен Радев.

„От самото начало се включихме добронамерено и конструктивно.  Не говорихме през медиите, не изпращахме избирателно информация. Още след първия кръг стана ясно, че имаме общи точки, но и различия. България има нужда от стабилност, но тя трябва да се гради на общи принципи“, обясни Мария Габриел, като припомни основното развитие на преговорите досега.

Тя уточни, че днес ГЕРБ са предложили изпълняването на първоначалната договорка – да има ротация само между премиер и външен министър, но и това не е било прието от „Продължаваме промяната – Демократична България“.

„За мен е важно, че за нас спорът се води за това, че първата партия с най-много депутати, трябва да е равнопоставена. Предложихме да бъде гласувано сегашното правителство, само с ротация на премиер и външен – това бе категорично отхвърлено“, категорична бе Габриел.

Тя уточни, че по въпроса за регулатори, съдебна реформа, борба с корупцията нямат фундаментални различия с ПП-ДБ, то държат ГЕРБ да бъде приет катоп равнопоставен партньор. „Чух епитети и към себе си, но не съм си позволила нито една обидна дума“, категорична бе Габриел.

„Стигнали сме до момента, в която ние още повече като мандатоносител, не можем да приемем идеята ГЕРБ да бъде третиран по различен начин, освен като равнопоставен. Исканията са на масата, трябва да бъдат приети такива, каквито сме ги казали, с ясни аргументи и доводи“, категорична бе тя. Тя отново обяви, че нямат никакви различия по ред политики с ПП-ДБ. „Реформите, които се случиха в последните 9 месеца – те се случиха с ГЕРБ-СДС“, напомни тя.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *