Петков: Призовавам ГЕРБ да довършим споразумението, готови сме да дадем седем министерства

Петков: Призовавам ГЕРБ да довършим споразумението, готови сме да дадем седем министерства

„Призовавам Борисов и преговорния екип, разчитам на Габриел, да довършим споразумението, и да продължим управлението. Да не вкарваме държавата в избори“. Това каза съпредседателят на ПП Кирил Петков на извънредна пресконференция тази вечер.

„По време на преговорите от ГЕРБ-СДС поискаха допълнителни министерства. Съгласихме се 7 позиции да са на тяхна отговорност. За нас не са важни министрите“, добави той. Петков каза още, че споразумението е абсолютно финализирано.  По-рано от ГЕРБ-СДС заявиха, че по-скоро отиваме на нови избори.

„Уговорката ни с ГЕРБ е за 18 месеца. На 9-ия месец единственото, което правим, е да сменим премиерите. Готови сме да спазим обещанието, което дадохме, и така да продължи управлението. По време на преговорите колегите поискаха допълнителни министерства, готови сме да ги дадем“, заяви съпредеседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. Той допълни, че при истинска воля, реформите могат да продължат.

Съпредседателя на ДБ Христо Иванов заяви, че споразумението е проверявано три пъти и не разбира какви са аргументите да се подлага на съмнението дали ще се подписва.  „Надяваме се утре да бъде подписан – минал е през три преговорни етапа, ако има конкретни предложения, сме готови да обсъдим. Нямаше никаква причина да се отказваме, да го довършим, за да можем утре да го подпишем“, каза той.

Той уточни, че този документ е изработен заедно с ГЕРБ-СДС. „Ние сме готови да го публикуваме и хората трябва да разберат, че в него е вложена истинска грижа. Надяваме се, той да бъде подписан. Ако има конкретни съображения, сме готови да работим, а не да даваме пресконференция. Нямаше причина да се отказваме от довършване и утре да подпишем този документ“, заяви Христо Иванов.

Премиерът в оставка Николай Денков заяви, че са обсъждали да имат и други министри, за да са повече представени ГЕРБ-СДС, но темата е приключила в петък. „За да няма никакви спекулации, още преди около седмица казах ясно на Мария Габриел, казахме и на преговорния екип, че нямам претенции да бъда министър на външните работи, така че тази тема не виждам защо повече трябва да се повдига“, добави той.

Денков обясни и как са започнали разговорите с ГЕРБ. Първото е, че след 9 месеца ще бъдат сменени министър-председателят със заместник министър-председателя. Второто е, че съставът ще остане същият, освен ако не се разберем с Мария Габриел кои министри биха могли да бъдат сменени, ако има основание за това. И че ще работим по управленска и законодателна програма, които бяха показани на всички, заяви той.

Атанас Атанасов призова лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да се намеси, защото „той взема крайните решения“. „Аз нямам обяснения защо преговорите буксуват тази вечер. Предлагам на Мария Габриел да не връща празна папка, а утре сутринта разговорите да продължат“, добави Атанасов.

 

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *