Румен Радев наложи вето върху изпращането на БТР-и на Украйна

Румен Радев наложи вето върху изпращането на БТР-и на Украйна

Президентът Румен Радев наложи вето върху изпращането на бронирана техника на Украйна. Така той върна за ново обсъждане в парламента Закона за ратифициране на Споразумението, с което България предоставя безвъзмездно на Украйна БТР-и.

„Воден съм от убеждението, че сигурността, здравето и живота на българските граждани следва да бъдат първостепенен приоритет“, заяви държавният глава

В мотивите е отбелязано, че депутатите не са били достатъчно запознати с конкретните параметри на дарението, което ги поставя в невъзможност обективно да преценят дали предоставяната техника е с отпаднала необходимост.

Румен Радев подчерта, че не са взети предвид нито военновременните задачи, вменени на МВР, нито нуждите на Главните дирекции „Гранична полиция“ и „Пожарна безопасност и сигурност на населението“.

Още: Решено: България дава и бронетранспортьори на Украйна

Предоставяната на Украйна бронирана високопроходима транспортна техника би могла да се ползва именно при охраната на българската граница и за оказване на помощ на населението при бедствия и аварии, включително в трудно достъпни зони.

„Пресни са примерите от наводненията в Карлово и Царево, когато Министерството на вътрешните работи отново разчиташе на способностите на Българската армия, за да изпълни своевременно и ефективно законово установената си мисия. Случаите, когато службите за защита на населението ще се сблъскват с подобни предизвикателства ще зачестяват и това налага укрепването, а не отслабването им“, посочи държавният глава, цитиран от БТВ.

Споразумението за предоставяне на бронирана транспортна техника бе подписано в София на 8 август 2023 г. и в Киев на 13 ноември 2023 г. На 22 ноември със 152 гласа „за“ и 57 „против“ Народното събрание прие България да дари безвъзмездно 100 бронетранспортьори с отпаднала необходимост на украинската страна.

Още: Официално: Купуваме бронетранспортьори „Страйкър“ от САЩ за 2.5 млрд. лева (ВИДЕО)

В доклад на Комисията по отбрана се посочва, че със споразумението на Украйна ще бъде предоставена бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването ѝ, с отпаднала необходимост за нуждите на МBP.

Премиерът акад. Николай Денков е категоричен, че ветото на президента ще бъде преодоляно. Такава позиция заяви и председателят на Народното събрание Росен Желязков.

„Отпадналата необходимост се е случвала по време на служебните правителства. Не ми е известно след това да са взимани мерки те да бъдат използвани в други ситуации, така както са цитирани. Освен това, решението беше съгласувано с МВР и с необходимите структури“, коментира вицепремиерът и външен министър Мария Габиел, която присъства на конференция за външнополитическата стратегия на България.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *