Официално: Купуваме бронетранспортьори "Страйкър" от САЩ за 2.5 млрд. лева (ВИДЕО)

Официално: Купуваме бронетранспортьори "Страйкър" от САЩ за 2.5 млрд. лева (ВИДЕО)

Народното събрание ратифицира договора, с който държавата ще закупи бронетранспортьорите „Страйкър“ от САЩ. Решението беше взето на първо и второ четене, като срещу проекта се обявиха от „Възраждане“ и БСП.

Той ще струва малко над 2,5 милиарда лева. Парите за машините ще бъдат осигурени от държавния бюджет в разсрочено плащане до 2027 година. В мотивите на проекта се посочва, че машините се закупуват с цел изграждането на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада за нуждите на сухопътните войски на Българската армия.

Какво включва сделката?

Страната ни предвижда да закупи общо 198 бойни и спомагателни машини, 183 от които ще бъдат от фамилията „Страйкър“. Машините ще могат да бъдат доставени в срок от 3 години след възлагането на договора за производство. Първите доставки се предвижда да пристигнат през първото тримесечие на 2025 година, а последните през първото тримесечие на 2028 година.

В проекта е записано още, че общата сума по проекта е прогнозна, като предвид естеството на договорите по Програмата за чуждестранни военни продажби, в случай на необходимост, промяната на стойността на договора ще се извършва по реда на Закона за международните договори на България, предава Actualno.com.

Освен посочените финансови средства, за цялостната реализация на проекта за придобиване на бойни и спомагателни машини ще са необходими и други допълнителни разходи за заплащане на данък добавена стойност (ДДС), мита и други; заплащане на транспортни разходи.

Машините „Страйкър“ ще се „асемблират“ в България в завода ТЕРЕМ, като 40% от дейностите по тях ще се правят тук. Водят се преговори и за това България да започне да произвеждаме и артилерийски снаряди за машините, които са с калибър, различен от традиционния за българския военно-промишлен комплекс.

Какво знаем за бойната машина „Страйкър“?

„Страйкър“ тежи около 19 тона и се задвижва от 7.2-литров 6-цилиндров дизелов двигател Caterpillar C7. Мощността му е 350 конски сили. Осемколесната машина има максимална скорост от 97 км/ч, а с пълен резервоар може да измине 500 километра. „Страйкър“ може да превозва до 9 войника. Машината може да променя налягането във всичките осем гуми, за да отговаря на условията на терена: магистрала, крос-кънтри, кал/пясък/сняг и извънредни ситуации.

Системата предупреждава водача, ако превозното средство превиши препоръчителната скорост за налягането на гумите, след което автоматично надува гумите до следващата по-висока настройка. Системата предупреждава и ако някоя от гумите бъде спукана. „Страйкър“ е оборудван с вложки за гуми Run-Flat, които позволяват на машината да се придвижи около 5-10, преди гумата да се повреди напълно.

Още: Решено: Купуваме бойни машини „Страйкър“

Корпусът на „Страйкър“ е конструиран от стомана с висока твърдост. Машината е снабдена с керамична броня, която предлага цялостна защита срещу 14,5 mm бронебойни боеприпаси и артилерийски фрагменти от 155 mm изстрели. В допълнение към интегралната керамична броня са разработени допълнителни пакети, като добавяне на реактивна броня.

През 2005 година реактивната броня е подобрена, след като се установява, че преди това тя не може да защити от РПГ-29. Наред с това са монтирани и клетки против удари с ракети. Това прави „Страйкър“ доста надеждно защитен. През май 2009 г. General Dynamics и Rafael спечелиха договор за предоставяне на SRAT плочки. „Страйкър“ включва автоматична пожарогасителна система със сензори в двигателното и десантното отделение.

Базовата версия на „Страйкър“ е въоръжена с 12,7 милиметрова и 7,62 мм картечница. Наличен е и 40 мм гранатомет.
Към платформата може да се интегрира система за изстрелване на противотанкови ракети FGM-148 Javelin или за ПВО ракети Stinger.

Според някои информации, България проявява най-голям интерес към версията Dragoon. Тя е снабдена с купол, имащ 30-милиметрово автоматично оръдие, пише Dir.bg. Автоматичното оръдие се захранва от два пълнителя с бронебойни и високоексплозивни боеприпаси. Всеки носи 78 патрона. Други 264 патрона се съхраняват в корпуса. Оръдието показва повишена смъртоносност и точност в сравнение със стандартната 12,7 мм картечница. То може да атакува леки бронирани превозни средства до 3000 метра. То може да се използва и за унищожаване на дронове. Тази версия е удачна и за условията на градски бой, където може да оказва огнева поддръжка.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *