Решено: България дава и бронетранспортьори на Украйна

Решено: България дава и бронетранспортьори на Украйна

Народното събрание прие споразумение, според което България ще предостави бронетранспортьори с отпаднала необходимост за украинската армия. Решението беше взето със 152 гласа „за“, и 57 от БСП и „Възраждане“ – „против“.

В споразумението е записано, че страната ни да предостави на Украйна бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването ѝ, с отпаднала необходимост за нуждите на Министерството на вътрешните работи, предаде Actualno.com.

Още: Анализ: Как Черно море се превърна в гореща точка на войната?

Припомняме, че в началото на август месец кабинетът одобри този проект на споразумение. С решението на правителството се упълномощава министъра на вътрешните работи на България Калин Стоянов да проведе преговорите и да подпише споразумение, при условия за последваща ратификация. От формулировката на решението става ясно, че Министерството на отбраната на Киев е подписало споразумението едва преди седмица, а според председателя на Комисията по отбрана Христо Гаджев причината за забавянето е рокадата във военното министерство на Украйна.

Припомняме, че в края на септември Народното събрание прие България да изпрати като военна помощ на Украйна дефектни ракети за зенитните комплекси C-300 и други боеприпаси, които страната ни не може да използва. Решението беше взето днес след тайно гласуване в парламента. Преди вота БСП напуснаха залата.

Става въпрос за неизправни зенитно-управляеми ракети от типа 5В55Р(К), които са собственост на МО и боеприпаси за автоматично стрелково оръжия с калибър 5.56х6.45 мм на МВР. В мотивите на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС се посочва, че Украйна е нападната от агресор и трябва да се защитава. Затова България ще й предостави боеприпаси с дефекти, които страната ни не може да ремонтира самостоятелно, но Украйна може да вкара в употреба. Преди това вече бе взето и решение в помощ на Украйна да бъдат изпратени и бронирани машини, които МВР не използва.

Дебатът

По време на дебатите Борислав Гуцанов от БСП за България коментира, че за „34 години от над 110 000 души в армията, в момента те са около 20 000“, и посочи, че сега държавата иска да подари 100 БТР-а на Украйна вместо те да служат за нуждите на армията на България. „Не ви ли е малко срам и неудобно от това, което го правите. Вие ударихте дъното от тази сглобка“, каза Гуцанов. Според него ако колегите му не искат да се чувстват като национални предатели след години, трябва да мислят за страната ни „и да спрат“. Решено: България дава и бронетранспортьори на Украйна

Николай Дренчев от „Възраждане“ коментира, че в момента имаме нужда от тази техника. „Както тази техника е потребна в Украйна, така тя е потребна и на нас“, смята той. Дренчев определи, това, „което става в момента, като „срамно и унизително“.

Христо Гаджев от ГЕРБ посочи, че става въпрос за техника, която е на МВР, а не на Министерство на отбраната и увери, че техниката на МО не е засегната в това споразумение. „Наличната техника в МО си е налична и никой не я закача, както и резервите“. Според него за охрана на границата са много по-удачни леки високопроходими средства, а не тежки бронирани машини, защото те затъват в калта при по-лошо време.

Още: След тайно гласуване: Парламентът реши да дадем дефектни ракети на Украйна

Джейхан Ибрямов от ДПС посочи, че от парламентарната трибуна са се чули всякакви изказвания, но нищо по същество по споразумението, което се гласува. „Не виждам и няма причина за политически истерии, но явно това е част от амплоата на някои народни представители в това НС“, каза той и напомни, че това което България ще предостави на Украйна, е техника с отпаднала необходимост. Според него не трябва да допускат емоционални изказвания и да се плаши българското общество изкуствено. „Това е обмислена политика и не виждам причина за притеснения“, увери Ибрямов.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ каза, че по време на дебата са се изговорили доста лъжи. Той коментира, че тази техника, която е на 40 години, не струва 1 млрд. лв. и това е спекулация. Мирчев посочи, че цялата военна техника, която „ние даряваме и не е сериозна като количество и бива заплащана от ЕС“.

Министърът на отбраната на България Тодор Тагарев напомни, че става дума за 12,7 милиметрови картечници, които са използвани по време на Възродителния процес за изпълнение на вътрешни функции и решението БТР-ите да се дадат Украйна е на НС. „Не разбрах защо трябва да стоя тук в залата, докато вие повтаряте на хората вашите пропагандни тези“, обърна се той към БСП.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *