Проучване: Близо 60% от IT компаниите у нас са с българска собственост

Проучване: Близо 60% от IT компаниите у нас са с българска собственост

Почти 60% (59,75 на сто) от IT компаниите у нас са с българска собственост, а останалите 40,25% – с централен офис в чужбина, показват данните на специализираната платформа Job Board за IT сектора.

Проучването обхваща над 1300 компании. Най-голям брой разкрити офиси има в София. Те представляват почти 64% от общия брой офиси на технологичните компании у нас. Варна дава много силна заявка за второто място с 10,96%, като изостава от Пловдив само с 6 процентни пункта, предава БТВ.
Бургас, Русе и Велико Търново също се радват на интерес при разкриването на нови офиси на IT компании. В сегмента „Други“ присъстват по-малък брой клонове в градове като Плевен, Габрово, Благоевград, Перник, Стара Загора, Казанлък, Троян, Шумен и други, сочи проучването. Микро (с по-малко от 10 експерти) и малките (с 10-30 експерти) фирми водят в класацията с по над 30 на сто присъствие за сметка на големите (с повече от 70 IT експерти) и средните (с 31-70 специалисти) бизнеси, които са с по около 15 на сто за всяка категория.

В анализа се посочва, че преобладават продуктовите компании (896 на брой), следвани от консултантските (466), тези, предоставящи услуги (378) и внедрителите на софтуерни системи (също 378).  Според проучването IT професионалистите са повече от 50% от всички служители, докато в останалите близо 30% от компаниите те представляват по-малка част от екипа – до 50%.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *