Какви са заплатите в IT сектора у нас?

Какви са заплатите в IT сектора у нас?

Заплатите на IT специалистите у нас са в изключително широки граници, показват данните от обявите в сайт, собственост на компанията DEV.BG. Възнагражденията в него варират от 800 лева до 20 000 лева. Разликата се дължи на различните нива на специалистите – от такива без опит, до ръководители на екипи, както и на разнообразието от подсегменти в бранша, коментират от компанията.

За пръв път DEV.BG публикува агрегирани данни за нивата на възнаграждение в сектора, които са изчислени на база обявените работни позиции със заплата. Проучването отразява нивата на заплащане през 2023 г. и само по обявени от компаниите реално отворени позиции. Посочените суми са нетни в лева към октомври 2023 г., т.е. при промяна на максималния осигурителен праг тези стойности подлежат на промени, предава БТА.

Още: За пръв път: Средната брутна заплата у нас надхвърли 2000 лева

Наблюденията на DEV.BG сочат, че понякога компаниите, чиито обяви съдържат информация за възнаграждението, са и тези, които предлагат по-високи заплати. Това означава, че средните стойности в проучването може да са по-високи от реалните средни стойности на заплащане в бранша. Освен това все още малък брой работодатели (под 10 на сто) посочват нивата на заплащане в обявите си, поради което DEV.BG не публикува информация за някои роли, технологии и нива на опит, за които е налице по-малък обем данни.

Трябва да се подчертае още, че при над 90 на сто от позициите с обявено възнаграждение, заплатите са представени не като точна сума, а като диапазон – най-ниско и най-високо възможно възнаграждение за съответната позиция. Затова и данните са представени като средно аритметично и като медиана.

Още: Мъжете получават с 20% по-висока заплата или пенсия от жените у нас

Данните показват, че засилващото се търсене и ограничено предлагане на DevOps професионалисти е отразено и в нивата на заплащане. Сред водещите подсегменти по размер на нетната заплата, според данните на DEV.BG, влизат Mobile development (7000 – 10 000 лв. за Senior level с 5+ години опит) и C/C++/Embedded ролите (6000 – 11 000 лв. за Senior level с над пет години опит).

При специалистите без опит диапазонът на заплатите е много широк – най-ниското ниво на обявена заплата е 800 лева, а най-високото е 6000 лева. Въпреки че тази разлика звучи впечатляващо, от DEV.BG допускат, че най-ниската сума е предложение на компания с нетехнологична основна сфера на дейност, която не познава пазара и търси ИТ професионалист за пръв път. Тази в горно ниво на диапазона на заплащане от 6000 лв. пък е вероятно да включва изисквания, които човек без опит реално не може да покрие.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *