Окситоцинът: Хормонът на любовта, който движи света напред

Окситоцинът: Хормонът на любовта, който движи света напред

Окситоцинът е известен като „хормон на любовта“, но това може да не е единствената функция, за която е отговорен. Двигател за човешкия отговор на стреса, съня и социалните връзки, окситоцинът играе важна роля в много повече сфери извън романтиката, секса и родителството. Учени дори смятат, че не любовта, а именно окситоцинът кара света да се върти, пише в материал Livescience.

„Окситоцинът се произвежда в хипоталамуса, но се освобождава в кръвния поток от близката хипофизна жлеза“, каза д-р Дебора Лий, специалист по сексуално и репродуктивно здраве и медицински писател за Dr Fox Online Pharmacy в Обединеното кралство „Електрическото възбуждане на неврони в рамките на хипоталамусът осигурява стимула за производството и секрецията на окситоцин“, казва тя пред Live Science.

Подобно на антени, улавящи сигнал, рецепторите за хормона окситоцин се намират в клетките в цялото тяло. В резултат на това има няколко различни ефекта.

1. ПРИВЛИЧАНЕ И ОБВЪРЗВАНЕ

Окситоцинът играе огромна роля в опияняващите моменти на първоначално привличане и изграждане на романтични връзки между хората. Проучване от 2012 г. в списание Psychoneuroendocrinology тества нивата на окситоцин в кръвната плазма на 163 млади възрастни, сред тях има 60 влюбени двойки, три месеца след началото на романтичната им връзка и 43 необвързани необвързани. Оказва се, че двойките имат значително по-високи нива на окситоцин от несемейните, а двойките, които остават заедно, все още имат високи нива на окситоцин шест месеца по-късно.

„Известно е, че нивата на хормона се повишават в ранните етапи на връзката“, обяснява Дебора Лий. „Някои области на мозъка, които са богати на рецептори за окситоцин, се активират, като обонятелната система, лимбичните структури, хипоталамуса, хипокампуса и мозъчния ствол“, допълва тя.

2. ОБЛЕКЧАВАНЕ НА СТРЕСА И БОЛКАТА

Проучване от 2021 г. в списание Stress установи, че нивата на окситоцин започват да се покачват седмица преди нивата на кортизол при жени в колежанска възраст, които наближават сезона на последните изпити. И двата хормона остават повишени по време на изпитния период, по време на който жените са подложени на повишен стрес. Този скок на хормона може да работи за подобряване на когнитивната точност и да помогне за намаляване на отрицателните ефекти на кортизола, каза Лий.

„Учените предполагат, че окситоцинът може да играе роля при стреса, като пречи на реакцията „бий се или бягай“, така че човекът, който е под заплаха, да може да устои на позицията си, вместо да се бие или да бяга“, каза тя.

Освен това е доказано, че окситоцинът помага на хората да понасят по-добре болката, като преглед от 2015 г. в Current Pharmaceutical Design констатира, че аналгетичните (облекчаване на болката), анксиолитиците (облекчаване на тревожността), антидепресантите и други ефекти на централната нервна система правят този хормон ценна форма на терапия облекчаване на болката.

3. РАЖДАНЕ И КЪРМЕНЕ

В своята най-добре проучена роля окситоцинът се освобождава в големи количества по време на раждането, засилвайки контракциите на матката, които отварят шийката й и позволяват на бебето да премине през родовия канал. Лекарите използват синтетичен окситоцин, известен също с марката си Pitocin, за предизвикване или ускоряване на раждането от началото на 1900 г.

Според преглед от 2021 г. в Frontiers in Endocrinology, след раждането хормонът продължава да стимулира маточните контракции, които възпират кръвоизливите, големи количества от него се освобождават и когато зърната се стимулират по време на кърмене, насърчавайки изтичането на мляко.

„По време на раждането натискът на главата на бебето, докато се натиска върху шийката на матката, води до нервни импулси, които стимулират хипоталамуса и хипофизата да отделят окситоцин“, казва Лий. „Налице е положителна обратна връзка, така че колкото повече окситоцин се освобождава, толкова по-голяма е силата и честотата на контракциите на матката, толкова повече шийката на матката изтънява и се разширява и толкова повече хормон се произвежда.

4. СЕКСУАЛНА ВЪЗБУДА

Човешката сексуална възбуда представлява истинска хормонална буря, като окситоцинът е един от ключовите играчи, наред с тестостерона. „Освобождаването на окситоцин е една от основните причини да се чувстваме в настроение за секс“, казва Лий. „Лекият допир, контактът с очите и контактът кожа до кожа играят своята роля, което води до по-високи нива на окситоцин“, допълва тя.

Колкото по-положителна и близка е връзката с партньора, толкова по-голямо е освобождаването на окситоцин, казва Лий. „Освобождаването на окситоцин се случва просто като погледнете другия човек. Несъмнено нивата на окситоцин са жизненоважни за сексуалната възбуда, интимността и задоволителния сексуален отговор“, каза тя.

При жените окситоцинът също играе роля в оргазма, като проучване в списание Gynecological and Obstetric Investigation установява, че жените имат значително по-високи серумни нива на окситоцин по-малко от минута след оргазъм. При мъжете окситоцинът се увеличава по време на възбуда и достига пик при оргазъм. Едно проучване от 2008 г. в Journal of Sexual Medicine дори установи, че окситоцинът може да се използва за лечение на аноргазмия (забавен оргазъм или липса на оргазъм) при мъжете. Проучването установи, че допълнителният окситоцин, доставен като спрей за нос, е помогнал на тези мъже да еякулират.

5. СОЦИАЛНО ОБВЪРЗВАНЕ

Окситоцинът е признат за жизненоважен при хората за тяхното социално поведение, каза Лий. „Това знание произхожда от лабораторни изследвания при плъхове. Плъховете не се интересуват от друго потомство, освен от собственото си, но когато им бе даден окситоцин, те внезапно станаха привързани и проявиха майчинско поведение към малките от други женски. Прерийните полевки се свързват с партньор за цял живот и са най-моногамният вид на планетата .. Но когато техните окситоцинови рецептори са блокирани, това тясно свързване се обръща“, разказва тя.

Естествените нива на окситоцин може да са по-ниски при хората с аутизъм, разстройство на развитието, характеризиращо се с трудности в комуникацията и социалните взаимоотношения, сочи преглед от 2018 г. в списание Current Topics in Behavioural Neuroscience. Всъщност, рандомизирано контролирано проучване от 2016 г. в списание Molecular Psychiatry установи, че оценената от болногледачите социална реакция е подобрена при аутисти, които са получили допълнителен окситоцин чрез назален спрей.

6. ЩЕДРОСТ

Щедростта и алтруизмът може да изглеждат като странни черти, свързани с хормонален отговор, но изследванията показват, че окситоцинът всъщност може да повлияе на начина, по който съчувстваме на другите, според Американската асоциация на психолозите.

Документ от 2007 г. в PLoS One очертава тази връзка между окситоцин и щедрост, отбелязвайки, че хората са значително по-щедри един към друг, често помагайки на напълно непознати чрез даряване на пари, време и дори кръв, въпреки че нямат преки ползи за себе си. В проучването участниците са разделени по двойки, като единият от тях получава дарение от 10 долара, а другият не дава нищо. Тези, на които е даден допълнителен хормон окситоцин, са дали 21% повече от своите 10 долара на човека без пари в сравнение с тези, които са получили плацебо, което показва, че наличието на повече окситоцин в телата ни може да ни направи по-щедри.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *