Пореден трус в правителството: Главчев предлага смяната на още един министър

Пореден трус в правителството: Главчев предлага смяната на още един министър

Пореден трус в служебното правителство само за едно денонощие – служебният премиер Димитър Главчев предлага смяната и на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев. На негово място Главчев предлага длъжността да заеме Георги Тахов, който в момента е директор на Държавен фонд „Земеделие“.

В предложението си до президента Румен Радев премиерът Главчев посочва като мотиви за смяната несправяне със служебните задължения, в резултат на което продължава напрежението и недоволството в аграрния сектор, без да се стигне до необходимите законодателни и управленски решения с нужната финансова обезпеченост.

В съобщението от правителствената пресслужба дават за пример украинската помощ за земеделските стопани за 2024 г. и все още нестартиралата кампания по директните плащания, което създава сериозни затруднения в сектора. На този фон обаче според информация на БНР министърът на земеделието Кирил Вътев сам е депозирал своята оставка пред премиера.

Вътев беше един от четиримата министри на редовното правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, които запазиха постовете си и в служебния кабинет. Пребиваването му в министерството на земеделието до момента е свързано с редица законодателни инициативи, които браншовите организации очакват отдавна, но и с редица недоволства, протести и искане за отстраняването му от поста.

При встъпването си в длъжност в служебния кабинет Кирил Вътев аргументира оставането си в агроведомството с желание да довърши започнатата работа. Въпреки това само 8 дни след официалното назначаване на служебния кабинет той подаде оставка.

Кой е новият министър?

Предложеният за наследник на земеделския министър е Георги Тахов. Той е доктор по икономика, специалност „Финанси, парично обръщение, кредит и застраховка“. Той притежава и магистърски степени по „Счетоводство и контрол“ от ВФСИ „Д. А. Ценов“, Свищов, „Право“ от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, както и „Стратегическо ръководство и управление на сигурността и обществения ред“ от Академията на МВР, предава Actualno.com.

Специализирал е икономика и управление на промишлеността в Германия. Георги Тахов притежава дългогодишен управленски опит в Националната агенция за приходите.

Информацията за поредната рокада идва само няколко часа, след като премиерът Главчев предложи Даниел Митов за служебен външен министър на мястото на сегашния Стефан Димитров. Новината предизвика поредица политически реакции, а причината – решението на Главчев дойде след искане от страна на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов външния министър да си тръгне, защото в противен случай партията му няма да подкрепя повече кабинета.

Още: Нова рокада във външно министерство: Вижте кой ще стане министър

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *