Политолог: Някой да застане срещу Ахмед Доган в ДПС е абсолютно нечувано

Политолог: Някой да застане срещу Ахмед Доган в ДПС е абсолютно нечувано

„Такова нещо в рамките на кариерата си, пък и преди това, не съм виждал. Някой да застане срещу Ахмед Доган в ДПС е абсолютно нечувано. Самият факт, че г-н Пеевски се чувства достатъчно силен и уверен да го направи показва, че той вече се усеща като сериозен фактор не само в държавата, но и в ДПС. Ако той успее да надделее над Доган в ДПС, това е структурно определящо за партията, която дълги години все е била стожер на една политика, която невинаги се е свързвала с най-чистоплътните практики, но е факт, че историческата заслуга на ДПС не може да бъде омаловажена като такава.“ Това каза политологът Слави Василев по повод разривът между Делян Пеевски и Ахмед Доган пред bTV.

Повод за това стана изказването на Пеевски по-рано днес, в което той заяви, че почетният председател на ДПС е препоръчал да не се подкрепя проектокабинета на ГЕРБ-СДС.  „Ако г-н Доган бъде изместен от г-н Пеевски, аз се страхувам, че голяма част от българските мюсюлмани няма да припознаят вече ДПС като партията, която исторически винаги ги е представлявала“, каза още Василев.

Той предупреди, че ако това се случи, то може да отключи „сериозни процеси в държавата“. „ДПС е една от основополагащите партии още през 90-те години. Постепенно обаче тя промени своя облик и от една политическа партия, която представляваше интересите на своята общност, се превърна по-скоро в корпорация и във фирма. Определено Ахмед Доган като почетен председател има много важна символна роля в партията и сега неговият авторитет е поставен под въпрос с този силов подход, който налага Пеевски“, коменитра и политологът Милен Любенов.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *