Обсъждат задължително военно обучение за всички българи

Обсъждат задължително военно обучение за всички българи

Обсъждат се от стимулиращи до задължителни мерки за военно обучение на гражданите. Това стана ясно по време на дебатите и обсъжданията на Стратегическия преглед на отбраната. Писането на документа започна в края на септември по поръчка на правителството заради променената среда за сигурност.

Част от обсъжданите възможности са военното обучение да стане задължително за желаещите, които искат да заемат постове в МВР или в държавната администрация. Пример в това отношение е Франция, припомнят участници в обсъжданията. От друга страна стимулиращите мерки включват повишаване на заплащането, предава Actualno.com.

Около 51 са били посочените проблеми, които ще бъдат анализирани и оценявани по тежест, а крайната цел е военните да попълнят недостига на хора в резерва, който се стопява заради естествените демографски процеси. Резервът трябва да е около 3000 души, но докладът за отбраната за 2022 г. отчита, че заетите длъжности са едва 13%. Основните причини са финансовата непривлекателност на службата и работодателите, които не искат служителите им да отсъстват дълго. От две години решението на част от проблемите се намира в срочната служба в доброволния резерв за шест месеца. Сред предимствата на тази възможност са условията за бивши военни и цивилни, които могат да вземат не по-малко от 1200 лева, защитени са от уволнение от другата си работа и лесно може да останат и като кадрови военнослужещи. Подготвени кадри действително попълват липсите, призна наскоро заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, но не за резерва, а за кадровата армия.

Затова мерките не са достатъчно, обяснява Запрянов: „Това вървеше добре, имаме по 300 души в курса. Много голяма част от тях след завършването на обучението ставаха кадрови военнослужещи. Намаля интересът и към кадрова военна служба във въоръжените сили, намаля и интересът към този курс и вече не са по 300, а по 100 човека, но ние обявяваме тази подготовка. И 50 кандидати да има, този курс се провежда, но числото на подготвените хора не позволява да попълним резерва в кратки срокове“, казва Запрянов, цитиран от БНР. Министърът на отбраната Тодор Тагарев допълни: „с мобилизационния състав нещата вървят много зле. Ние вече имаме доста тежки вътрешни дискусии, които скоро ще станат и обществени“, като добави, че има и добри примери като евродепутата Андрей Новаков, който вече се обучава в доброволния резерв. Неслужилите депутати също можели да минат курсове, предложиха в Комисията по отбрана.

През април Конституционният съд отхвърли питането на служебния кабинет „Донев“ дали в мирно време гражданите могат да получават военна подготовка. Още: Конституционният съд отклони въпроса за военната подготовка – „парламентът преценява“ Законодателят следва да направи преценка в съответствие със заплахите, написаха тогава магистратите, което от Министерството на отбраната разчитат като „зелена светлина“ за политиките, залагани и в стратегическия преглед, който трябва да е готов в края на февруари, и в промените в закона за резерва. Такива промени се задават, сигурни са ангажираните в процеса на стратегическия преглед, но те отчитат, че не финансовият въпрос е проблемът, а липсата на политически консенсус за приемане на мерките.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *