Ураган приближава България, очакват се ветрове с до 150 км/ч

Ураган приближава България, очакват се ветрове с до 150 км/ч

Ураганът „Фредерик“ удря Източна България в следващите часове с между 120 и 150 км/ч по крайбрежието. Във вътрешността ще вали и сняг, ще има виелици и заледявания по пътните настилки.

Мокрият сняг ще създаде проблеми и по ел. мрежата, а в комбинация с все още наличната листна маса ще има предпоставки за падане на клони и дори цели дървета. Това съобщават метеоролозите от страницата „Meteo Bulgaria„, които алармират службите да бъдат с повишено внимание.

В съботния ден в редица градове в страната вече се появиха десетки сигнали, на които са се отзовали аварийните екипи на общините. През уикенда под влияние на циклон през Егейско и Черно море, обстановката у нас се усложни – над цялата страна духа бурен север и северозападен вятър, който в подбалканските котловини се прояви като падащ “Бора“ с ураганни пулсации. Пориви до 120-150 км/ч. се очакват и по крайбрежието ни, а вълните ще са с височина 5-7 метра.

Очаква се в събота вечерта и през нощта срещу неделя в Централния и Източния Предбалкан да се трупа снежна покривка, а по проходите и в хълмистите релефи на Североизточна България и Източна България ще има и виелици. „Апелираме всички шофьори да са с изострено внимание на пътя и да са с пригодени за зимни условия автомобили, особено ако им предстои неотложно пътуване във високите части над 1000 метра надморска височина, където ще има и заледявания“, предупреждават още метеоролозите.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *