Корнелия Нинова подава оставка като лидер на БСП

Корнелия Нинова подава оставка като лидер на БСП

Корнелия Нинова ще подаде оставка като лидер на БСП. Това заяви самата тя на пресконференция на партията.

„Оценявам нашите резултати като катастрофални, поради което поемам политическата отговорност и подавам оставка, свиквам Националния съвет. Един от зам.-председателите трябва да довърши мандата“, заяви Нинова пред медиите.

„Искам да започна с благодарност към всички, които ни подкрепиха. Беше хубава, жива кампания с много срещи с хората. Най-голямата тревога за България е дъното на избирателната активност. Това е наказание за всички ни в политическата система. Няма победител на тези избори, защото всички губим гласове. Най-много ПП-ДБ над 300 000. ГЕРБ-СДС, макар и да са спечелили, трудно биха имали претенцията да управляват с доверие на по-малко от една десета от българските гласоподаватели. Тази фрагментация означава нестабилност“, добави Корнелия Нинова.

„Правителство на ГЕРБ не подкрепяме. Ние смятаме, че България може да бъде извадена от кризата само с надпартийно, експертно, срочно и програмно правителство. Една от задачите на Националния съвет е да се изготви позиция, която ще бъде представена на трибуната, но ние няма да отстъпим от тази позиция – партийна сглобка с правителство на ГЕРБ няма да правим“, каза Нинова и отказа да обяви откъде ще е депутат.

Още вчера младежите в БСП поискаха оставката на Корнелия Нинова. Причината – резултатите на изборите. БСП получи 7,06% от вота, като гласувалите за тях са 151 557 избиратели. „Ниската избирателна активност е поредният много тежък знак към всички политически партии и цялата система. Всички трябва да си направим изводи от това и да вземем мерки“, заяви Корнелия Нинова в изборния ден.

Това не е първият път, в който Корнелия Нинова подава оставка. През 2021 година тя  отново подаде оставка, но остана на чело, защото беше отхвърлена. През 2023 година оставката ѝ беше поискана от евродепутата Петър Витанов. Тогавашният служебен правосъден министър и член на БСП Крум Зарков го подкрепи.

Вчера стана ясно, че и лидерът на „Да, България“ Христо Иванов също е подал оставката си. Той се отказва и от депутатската си банка в 50-ото Народно събрание. „Аз оставам на терен и ще работя просто в друго качество и по друг начин“, посочи той.

В приятелски разговор Христо Иванов е казал за решението си на Кирил Петков и Атанас Атанасов.

Още: Христо Иванов подаде оставка като председател на „Да, България“ (ВИДЕО)

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *