Какво време ни очаква през януари?

Какво време ни очаква през януари?

Средната месечна температура през януари се очаква да бъде около нормата. В Северна България и високите полета тя е между минус 2° и 1°, по Черноморието, в Горнотракийската низина и долината на река Струма – от 0° до 4°, а в планинските райони – между минус 10° и минус 3°. Това посочват от Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Най-ниските температури през януари ще бъдат между минус 13° и минус 8°, по Черноморието – около минус 3°, а най-високите – между 13° и 18°. Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която е между 30 и 70 л/кв.м. През януари динамиката на атмосферните процеси над Балканския полуостров ще е повишена.

Месецът ще започне с топло и сухо време, около трети януари се повишава вероятността за валежи от дъжд, в планините – от сняг.

През втората половина от първото десетдневие има повишена вероятност за преминаване на средиземноморски циклон и създаването на валежна обстановка. На места валежите ще бъдат значителни. Температурите ще се понижат и в Северна и Западна България дъждът ще премине в сняг.

През повечето дни от второто десетдневие времето ще е динамично с чести валежи – в Северна и Западна България предимно от сняг, а в Горнотракийската низина и по Черноморието – от дъжд, който в отделни дни ще преминава в сняг. Температурите ще бъдат близки, на места и по-ниски от обичайните.

През третото десетдневие температурите ще бъдат близки до обичайните. По-голяма вероятност за обстановки с валежи има в началото и средата на периода.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *