Иво Сиромахов: Партиите все повече се превръщат в секти

Иво Сиромахов: Партиите все повече се превръщат в секти

Отиваме на избори, защото искат да се удължи още живота на Висщия съдебен съвет. Това заяви пред БНР Иво Сиромахов – български писател, сценарист, актьор и драматург.

„Големият резултат от всички политически боричкания е, че Висш съдебен съвет вероятно няма да бъде избран поне още една година, а главен прокурор – поне още две години. Доколкото виждам този ВСС и този главен прокурор устройват всички“, каза той. За една година не чух нито една критика към Сарафов от страна на политическите партии, отбеляза Сиромахов.

След разпадането си сглобката гласува заедно няколко неща в парламента, посочи той. „Бяха заедно срещу предложението за ограничаване на рекламите за хазарт. Тук лесно могат да се проследят зависимости. Това е тежко престъпление срещу българския народ. Риториката им може да е едни срещу други, но по ключови въпроси те гласуват заедно“, категоричен е писателят.

„Партиите все повече се превръщат в секти“

Политическата мафия ще бъде оставена в изолация, а след това ще се смали и ще изчезне, прогнозира Сиромахов. „Все по-малко избирателите имат интерес към българската политика. Ако може да очертаем тенденция в последните години, то тя е, че партиите все повече се превръщат в секти. Има един лидер, който се държи като шаман и им казва кое е добро. Действията на тези шамани-партийни лидери не се подлагат по никакъв начин на съмнение. Хората, които гласуват, се свеждат все повече до един малък кръг от сектанти и службогонци“, каза той.

„Не е далече денят, когато ще излизат да гласуват само твърдите ядра на партиите. Нормалните граждани изпитват само отвращение. До 2-3 години избирателната активност се достигне критичен минимум от 20-25%  и изпратените във властта ще бъдат нелегитимни. Хората започват да се самоорганизират. Не е далеч денят, в които хората ще започнат сами да раздават сами справедливост. В един момент държавата ще трябва да се преучреди“, прогнозира Сиромахов.

Критики към ИТН

Писателят разкритикува дори и ИТН за това, че са се отказали от мажоритерната система. „Тя беше знамето, с което ИТН влезе в парламента. Имаше реферндум, на който 2.5 млн. души казаха, че искат мажоритарна избирателна система. Другото нещо е партийната субсидия – ИТН имаше предложение тя да бъде премахната или сведена до 1лв., но и това не се сбъдна. Никоя партия не изпълнява ангажиментите си към гражданите. Затова партията на „Не подкрепям никого“ расте“, каза още писателят.

Иво Сиромахов определи новия служебен министър на туризма и негов бивш колега Евтим Милошев  като „човек с нетрадицонна интелигентност“. Сценаристът изрази отвращение към политиката и категорично нежелание да се занимава с нея. „Няма друга професия, която да предизвиква в мен повече погнуса, отколкото политиката. Средата стана такава. Парламентът е като националния отбор по футбол – предизвиква само тъга и нежелание да го гледаш. Как да стана депутат, като аз не мога да нося на резил! Вижте какъв е коефициентът на полезно действие на парламента, който се е превърнат в бит пазар. Това са хора без лице“, категоричен е сценаристът. Той посочи, че е много важно мястото на политическата сатира. „Тя е един от най-важните белези на здравото демократично общество“, смята той.

За срещите с децата

Иво Сиромахов разказа в предаването  „Политически НЕкоректно“ и за срещите си с деца от първи до четвърти клас. „Чета им приказки, говоря си с тях. Правя го благотворително. Не съм част от правителствена или европейска програма. Тези срещи ме зареждат. Децата са най-честната  и безкомпромисна публика. Те имат нужда от разказване на истории. Голяма част от родителите не им обръщат достатъчно внимание. Те растат самотни, а имат нужда от общуване“, обясни писателят.

„Децата между 7 и 10 години са любопитни, искат да вярват във вълшебства. Там нещата са все още чисти и много оптимистични. След това нещо се чупи в пети  и шести клас и започват проблемите. Основното е това, което се случва в семейството“, каза той.

А „За кученцето Гари“ е последната му детска книга. Гари обаче не е порода пудел. „Пуделите се оказаха много корумпирани животни“, допълни иронично Иво Сиромахов.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *