Журналист шокира: Близо до Брюксел може да си купиш боен автомат за 1000 евро

Журналист шокира: Близо до Брюксел може да си купиш боен автомат за 1000 евро

„В момента в Андерлехт, близо до Брюксел, може да си купиш боен автомат за 1000 евро. Лично го проверих в сряда. Антитерористите твърдят, че в Марсилия може още по-евтино да си купиш автомат“, каза кореспондентът на bTV за европейските столици Десислава Минчева в предаването „120 минути“ по БТВ.

„В пъти са се увеличили сигналите за радикализация във френските училища. Тази седмица 16 френски летища бяха евакуирани, четири пъти бе евакуиран Дворецът „Версай“, евакуиран бе и Лувърът. От 7 октомври в пъти се увеличават бомбените заплахи и сигналите за радоикализация“, добави Минчева. Тя подчерта, че няма паника. „Цитат от тази сутрин на вътрешния министър във Франция – „Опасността от терористична заплаха във Франция  е огромна““, каза кореспондентът на bTV.

Минчева коментира и кои са извършителите на атентатите във Франция и Белгия. „Няма нищо случайно. Най-кървавият атентат в Европа е извършен на 13 ноември 2015 г. Преди три години при терористична атака беше обезглавен френски учител по история. Всички те са в петък – важен ден за мюсюлманите. 13 октомври отново в петък беше извършен атентатът във френския град Арас. Трябвало е да има много жертви, но загиналият е учител. Учителите по история са сред най-чувствителните мишени на радикалния ислямизъм. Във Франция в часовете по история се учат лаическите принципи на Френската Република, т.е. Републиканските принципи, които не се подчиняват на нито една религия. Извършителят е бивш ученик в училището, на 20 години от чеченски произход и с руска националност. Във Франция в момента има такива 192-ма, а той не е бил експулсиран. Цялото семейство е крайно радикализирано, само бащата е бил експулсиран, всички останали са във Франция. 16 октомври в Брюксел преди мача Белгия-Швеция жертвите са двама футболни запалянковци, с екипи на Швеция. Извършителят е от Тунис, нелегално пребиваващ в Белгия. Поискал е убежище в Норвегия, Швеция, Италия и Белгия, всички отказват убежище. Последният е от Белгия през 2020 г. и той остава в сянка“, обясни тя.

Според нея има пробойна в антитерористичната цедка, която определя нивото на тревога. „Профилът на извършителите е много различен сега те са 15-16-годишни. Днешната радикализация не се извършва в джамия или при радикализирал се имам, а по телефона в социалните мрежи“, каза Минчева. Тя подчерта, че терористите няма нужда да идват отвън, защото те са във Франция, в Белгия.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *