Колко опасни са новите подварианти на "Омикрон"?

Колко опасни са новите подварианти на "Омикрон"?

Новите подварианти на коронавирусния щам „Омикрон“ заразяват по-лесно децата, но не трябва това да е причина за паника, защото те карат по-леко вируса. Това заяви за Студио Actualno проф. Тодор Кантарджиев – консултант на Столична община по въпросите на здравеопазването.

„В момента става едно изместване, има подподвариант на „Омикрон“, който се намести първо в големите държави с много изследвания – Великобритания и САЩ. Вече се наместват и в повечето европейски страни тези омикрони. Първото и най-важно нещо е, че те не са така смъртоносни и опасни, не се прекарват така тежко, както беше преди три години“, каза проф. Тодор Кантарджиев.

„Второ, една част от тези по-нови варианти на „Омикрон“ малко са се променили генетично, което е нормално и очаквано. Отслабва ли тежестта на една инфекциозна болест, обикновено разнообразието на микробите става по-голямо. Това разнообразие не е добро, защото ваксините не действат така добре. Преди 3 години като се ваксинираш, не се разболяваш. Сега ако си ваксиниран, не си 100% защитен от заразяване, но имаш 90% вероятност да изкараш леко заболяването. Всички мои пациенти го изкарват за 2-3 дни“, отбеляза професорът пред Actualno.

„Омикронските варианти заразяват повече деца, но те по-лесно карат коронавирус. Преди три години, когато беше смъртоносен коронавирусът, четях статии от САЩ и Китай, където се правеха изследвания, и стана ясно, че коронавирусът не е опасен за плода, за новородените, за децата като цяло. Сега новите варианти се изкарват леко, но 30% от децата зачервяват очите. Никаква опасност за зрението, нищо тежко, никакви секреции, но при децата се засягат очите. При възрастните процентът е един“, каза проф. Кантарджиев.

И успокои: „Никаква паника за децата“. Той посъветва училищата да вкарат отново в действие режима с различните входове, през които да влизат учениците. „Като се пускат в почивка, да не е по едно и също време. Малко става хаос, но по-добре да не се събират много деца на едно място. Винаги когато може да има отворен прозорец, да има. В междучасие да се проветрява – това намалява риска с пъти“, каза консултантът на Столична община по въпросите на здравеопазването.

Цялото интервю с проф. Кантарджиев може да видите тук.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *