Започват преговори за авиолиния от Виена до Пловдив

Започват преговори за авиолиния от Виена до Пловдив

Преговори за откриване на нова авиолиния от Виена до Пловдив започва Фондът за развитие на летище Пловдив. По този повод се организира специална среща на българската общност във Виена с изпълнителния директор на Летище Пловдив Дойчин Ангелов и кмета на община Чепеларе Боран Хаджиев, който е и член на Управителния съвет на Фонда за развитие на Летище Пловдив.

Присъстващите на срещата ще бъдат запознати с възможността за откриване на директни полети от австрийската столицаВиена до Пловдив, които ще подобрят връзката между двата града и ще създадат нови възможности за пътувания и бизнес.Срещата ще се състои на 13 април 2024 година от 12 часа в ARCOTEL Kaiserwasser Wien.

„Всички членове на българската общност във Виена са добре дошли и ги очакваме с нетърпение“, съобщиха от Фонда за развитие на летище Пловдив. Срещата в Австрия е по подобие на тези с Испания, при които се коментират възможностите за полети от испанския град Малага до Пловдив.

Директните полети правят пътуванията по-лесни и по-удобни за пътниците, като им спестяват време и усилия, които биха били необходими при прехвърляне на други летища или пътуване до друг град. „Предоставянето на директни полети до Летище Пловдив привлича повече туристи и инвеститори, които могат да допринесат за икономическото развитие на региона“, коментира изпълнителният директор на Летище Пловдив Дойчин Ангелов.

В момента във Фонда за развитие на летище Пловдив членуват вече 11 общини – Пловдив, Смолян, Чепеларе, Родопи, Сопот, Калояново, Куклен, Хисаря, Съединение, Садово, Брезово и три юридически лица, частни дружества – Пампорово АД, Гранд хотел Пловдив, СНЦ Фонд Феникс. Чрез директните полети до Летище Пловдив, Южен Централен район се развива по-бързо и по-ефективно, като се създават нови възможности за бизнес и заетост.

Възможностите за подкрепа на нови авиолинии проучват и от българските общности във Франция, Испания, Италия, Германия, Норвегия и Кипър. Заради големия брой запитвания с желание за нови авиолинии, Фондът за развитие на летище Пловдив обявяви началото на кампания за подкрепа на откриването на директни полети от Летище Пловдив до различни дестинации в Европа. “Смятаме, че това ще бъде важна стъпка към подобряване на въздушния транспорт в региона и ще допринесе за по-лесния достъп на българите до родните им места, свързаността с техните близки и развитието на туризма.”, коментират от Фонда за развитие.

От там поясняват, че всеки лев ще бъде от значение и ще помогне за реализацията на това начинание. “Можете да се включите, като изпратите сума по ваше желание чрез набирателната сметка на Фонда за развитие на летище Пловдив. Всеки жест на подкрепа е важен и ще помогне за привличането на нови авиолинии. Благодарим ви за вашата подкрепа и участие!”, допълват от Фонда. Набирателна сметка на Фонд за развитие на летище Пловдив: BG86SOMB91301049280401

От там поясняват, че за разкриването на нови авиолинии са необходими финансови стимули за авиокомпаниите. Летището е държавно и може да инвестира в инфраструктура, но не може да отдели средства за стимули на авиокомпаниите. Фондът е този, който може да го направи. Общините, частните компании и гражданите могат да станат членове на Фонда и да подкрепят финансово инициативите за развитие на летището и привличането на нови авиолинии.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *