Задава се магнитна буря: Какви са рисковете и как да ги преодолеем?

Задава се магнитна буря: Какви са рисковете и как да ги преодолеем?

Магнитна буря с Кр индекс 5 предстои на 14 април 2024 г. На следващия ден – 15 април, силата й ще намалее до Кр 4, което е средна по сила магнитна буря.

Макар Кр 5 индексът да не е от най-високите стойности тази степен се води за силна магнитна буря и може да предизвика здравословни неразположения у метеозависимите хора.  Смята се, че почти 50 % от хората попадат под въздействието на магнитните бури, а напоследък броят им повишава растежа си. Не всички от тях знаят, че личното неразположение, повишената нервност, нарушенията в съня, физическа слабост и меланхолия, трудност при фокусиране, са породени или подсилени от магнитните бури. При някои хора различни видове дискомфорт се изпитват един или два дни преди започването на магнитната буря, а при други – в окото на бурята.

Какво представляват магнитните бури?

Магнитните бури се предизвикват от отрицателни взаимодействия между слънчевия вятър и земната магнитосфера, на практика говорим за изригване на слънцето. Изведнъж има резки смущения на земното магнитно поле. Някой учени ги определят като смущения на геомагнитния фон на Земята. Резултат са от мощно плазмено изригване, последвано от отделянe нa голямо количество енергия, чрез светлина, топлина и електромагнитни вълни. Обикновено този поток стига до Земята ден-два след самото изригване. Разбира се, не всяко слънчево изригване бива свързано с магнитни бури.

На кого влияят магнитните бури?

В случай, че магнитните бури ви влияят лошо, то идват съмненията, че вие принадлежите хората, предразположени към по-изразена чувствителност към времето и неговите промени. Дори и да е така, това не трябва да създава във вас притеснения – всъщност една втора от населението са метеочувствителни.

Как можем да ги характеризираме? За тях има множество изследвания. Tе стигат до едни и същи резултати, които могат да се обобщят така: Метеочувствителните хора преживяват различни промени в психическото здраве, както и физически дискомфорт, когато има различни климатични промени. Смяната на сезоните, по-голяма влажност или прекалена сухота на въздуха, силните жеги или неприятният студ, слънчевите изригвания им влияят значително повече, в сравнение с други.

Метеочувствителните хора предимно са малко по-чувствителни от другите и притежават по-ранима психика. Понякога стават жертва на болезнени усещания в ставите или мускулите при по-сериозна амплитуда на времето. Невинаги успяват да спят добре. Обикновено се оплакват от значително понижена работоспособност, разсеяност и отслабена концентрация. Натрапчивото чувство за задух е обичаен симптом.

Хроничните заболявания влияят не много добре на хората с изразена метеочувствителност. Например ако имате високо кръвно, сърдечни и неврологични проблеми, хормонални дисбаланси – в такъв случай промените във времето биха могли да ви създатат чувство за неразположение. Магнитните бури са мъка за хипотониците – хората с ниско кръвно; те биха могли да изпитват неприятна слабост, проблеми със съня и проблеми с апетита по време на магнитни бури или други климатични амплитуди.

Как да се справим с негативните ефекти?

Магнитните бури обаче могат да бъдат преодолени – човек би могъл да се приспособи и тушира реакцията си към магнитната буря, ако промени навиците си и поне за няколко дни изпробва ефективни стратегии за олекотяване на ситуацията. Най-хубавото е, че тези навици са много хубави за вас и ще повлият на доброто ви здравословно състояние по такъв начин, че не само когато се разразяват магнитните бури, а винаги в ежедневието да сте в отлично физическо и психическо състояние.

За да намалите въздействието на магнитните бури върху организма ви спазвайте следните правила:

– Наспивайте се добре. Сънят е почивка за мозъка и организма. Затъмнете добре стаята, за да може да си починете по-ефективно.

– Намалете екранното време. Продължителното взиране в екрана на телефона или лаптопа натоварва очите и може да предизвика главоболие.

– Пийте достатъчно течности. Водата и плодовите или зеленчукови сокове ще спомогнат за извеждането на токсините от организма Ви.

– Избягвайте тежката и мазна храна. Нека в менюто ви има повече салати и варива. – Избягвайте алкохола. Алкохолът може да доведе до повишаване на кръвното налягане, което е последното, от което се нуждаете по време на магнитна буря.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *