Ядеш по-малко - живееш по-дълго: Вярно или не?

Ядеш по-малко - живееш по-дълго: Вярно или не?

Ако поставите лабораторна мишка на диета, като намалите калорийния й прием с 30 до 40 процента, тя ще живее средно с около 30 процента по-дълго. Ограничаването на калориите, както технически се нарича интервенцията, не може да бъде толкова екстремно, че животното да е недохранено, но трябва да бъде достатъчно агресивно, за да предизвика някои ключови биологични промени.

Учените за първи път откриха този феномен през 30-те години на миналия век, а през последните 90 години той се възпроизвежда при видове, вариращи от червеи до маймуни. Последвалите проучвания също установиха, че много от животните с ограничен прием на калории е по-малко вероятно да развият рак и други хронични заболявания, свързани със стареенето, пише в обширен материал New York Times.

Но въпреки всички изследвания върху животни, остават много неизвестни. Експертите все още обсъждат как работи и дали по-важното е броят на консумираните калории или периодът от време, през който са изядени (известен също като периодично гладуване).

И все още е разочароващо несигурно дали яденето по-малко може да помогне на хората да живеят по-дълго. Експертите по стареенето са известни с това, че експериментират върху себе си с различни диетични режими, но действителните проучвания за дълголетие са оскъдни и трудни за провеждане, защото отнемат много време.

Ето поглед върху това, което учените са научили досега, най-вече чрез изследвания върху животни, и какво смятат, че това може да означава за хората.

Защо намаляването на калориите би увеличило дълголетието?

Учените не знаят точно защо по-малкото ядене би накарало животно или човек да живеят по-дълго, но много хипотези имат еволюционна наклонност. В дивата природа животните преживяват периоди на угощение и глад, както нашите човешки предци. Следователно тяхната (а вероятно и нашата) биология еволюира, за да оцелее и да процъфтява не само през сезоните на изобилие, но и през сезоните на лишения.

Една теория е, че на клетъчно ниво ограничаването на калориите прави животните по-устойчиви на физически стресови фактори. Например, мишките с ограничен прием на калории имат по-голяма устойчивост на токсини и се възстановяват по-бързо от нараняване, каза Джеймс Нелсън, професор по клетъчна и интегративна физиология в Центъра за здравни науки на Тексаския университет в Сан Антонио.

Друго обяснение включва факта, че както при хората, така и при животните, приемането на по-малко калории забавя метаболизма. Възможно е „колкото по-малко карате тялото си да метаболизира, толкова по-дълго да може да живее“, каза д-р Ким Хъфман, доцент по медицина в Медицинския факултет на университета Дюк, който е изучавал ограничаването на калориите при хора. „Знаете ли, просто намалете разстоянието и гумите ще издържат по-дълго“, допълва той.

Ограничаването на калориите също принуждава тялото да разчита на източници на гориво, различни от глюкозата, което експертите по стареенето смятат, че е полезно за здравето на метаболизма и в крайна сметка за дълголетието. Няколко изследователи посочиха процес, известен като автофагия , при който тялото изяжда неправилно функциониращи части от клетки и ги използва за енергия. Това помага на клетките да функционират по-добре и намалява риска от някои заболявания, свързани с възрастта.

Всъщност учените смятат, че една от основните причини диетите с ограничени калории да карат мишките да живеят по-дълго е, че животните не се разболяват толкова рано, ако изобщо се разболяват, каза д-р Ричард Милър, професор по патология в Мичиганския университет.

Има няколко забележителни изключения от констатациите относно дълголетието и ограничаването на калориите. Най-поразително е изследването, публикувано от д-р Нелсън през 2010 г. върху мишки, които са генетично разнообразни. Той установи, че някои от мишките живеят по-дълго, когато ядат по-малко, но по-голям процент всъщност имат по-кратък живот.

„Това беше нещо наистина нечувано“, каза д-р Нелсън, отбелязвайки, че повечето документи за ограничаване на калориите започват с думите: „Ограничаването на храната е най-стабилното, почти универсално средство за удължаване на продължителността на живота на видовете в животинското царство“ и т.н.”, казва специалистът.

Други изследователи оспорват значимостта на откритията на д-р Нелсън. „Хората цитират това проучване, сякаш е общо доказателство, че ограничаването на калориите работи само при малка част“, казва д-р Милър. „Но можете да стигнете до това заключение само ако пренебрегнете 50 години убедителни публикувани доказателства, които казват, че работи почти през цялото време“, допълва той.

Проучването на д-р Нелсън обаче не е единственото, което не открива универсална полза за дълголетието с ограничаване на калориите. Например две проучвания, проведени върху маймуни в продължение на повече от 20 години, публикувани през 2009 г. и 2012 г. , съобщават за противоречиви констатации. Животните и в двата експеримента показаха някои ползи за здравето, свързани с ограничаването на калориите, но само една група живя по-дълго и имаше по-ниски нива на свързани с възрастта заболявания, като сърдечно-съдови заболявания и диабет.

Какво общо има с това периодичното гладуване?

Пред лицето на тези смесени резултати някои изследователи се чудят дали може да има друга променлива, която е също толкова или дори по-важна от броя на калориите, които едно животно изяжда: прозорецът от време, в който те ги изяждат.

Ключова разлика между двете опити с маймуни беше, че в проучването от 2009 г., проведено в Университета на Уисконсин, животните с ограничен прием на калории получаваха само едно хранене на ден, като изследователите отнасяха остатъците от храна в късния следобед, така че животните бяха принуден да гладуват около 16 часа. В проучването от 2012 г., проведено от Националния институт по стареене, животните са хранени два пъти на ден, като излишната храна е оставяна при тях през нощта. Оказва се, че маймуните от Уисконсин са тези, които живеят по-дълго.

По-скорошно проучване, проведено при мишки, изрично тества ефектите от ограничаването на калориите със и без периодично гладуване. Учените дадоха на животните същата нискокалорична диета, но някои имаха достъп до храната само за два часа, други за 12 часа, а друга група за 24 часа. В сравнение с контролна група мишки, които можеха да се наслаждават на пълнокалорична диета по всяко време, тези на нискокалорична храна отново с 24-часов достъп са живели с 10 процента по-дълго. Третата група – мишките на нискокалорична храна, които са се хранели само в рамките на определени времеви прозорци, са показали най-добри резултати и са имали до 35 процента увеличение на продължителността на живота.

Въз основа на тези констатации, Рафаел де Кабо, старши изследовател в NIA, който помогна в ръководенето на проучването на маймуните, сега смята, че освен калориите, изключително важни са количеството храна, броя на храненията и времето, в което тя се консумира. Според него това вероятно важи не само за животните, но и за хората.

Какво означава това за мен?

Трудно е да се отговори окончателно дали периодичното гладуване, ограничаването на калориите или комбинацията от двете могат да помогнат на хората да живеят по-дълго.

„Не мисля, че имаме доказателства, че намаляването на калориите удължава живота при хората“, каза д-р Нелсън. “Това не означава, че този метод не работи, а просто, че доказателствата са „много трудни за намиране, защото отнема цял живот, за да се получат тези данни“, допълва той.

Едно клинично изпитание, наречено Calerie study, се опита да отговори на този въпрос поне частично, като проучи как намаляването на калориите с 25 процента за две години повлиява редица измервания, свързани със стареенето. Повече от 100 здрави възрастни получиха съвети как да планират храненето, за да постигнат диетичните си цели. Но тъй като е толкова трудно да се намалят калориите, участниците в крайна сметка успяха да намалят приема си само с около 11 процента.

В сравнение с контролните участници, диетите подобриха няколко аспекта на своето кардио-метаболитно здраве, включително кръвно налягане и инсулинова чувствителност, и имаха по-ниски нива на няколко маркера на възпаление. Проучването също така включва три мерки за „биологична възраст “, ​​сравнявайки кръвни тестове, взети в началото и края на двете години. Два от тестовете не откриха подобрение в нито една от групите, но третият, който има за цел да измери колко бързо остаряват хората, показа разлика в хората, които са на диета. Ограничаването на калориите „не направи хората по-млади, но направи скоростта, с която остаряват по-бавна“, каза д-р Хъфман, който е работил по проучването.

За д-р Милър най-значимото заключение от това проучване е, че ограничението на калориите от 25 до 40 процента, за което е доказано, че е полезно за животни, просто не е реалистично за хората. „Всичко, което можеше да се направи, за да се опитаме да им помогнем да намалят калориите, беше направено за участниците, но те все пак не успяха да постигнат целта от 25 процента“, обяснява ученият.

Д-р де Кабо обаче е на различно мнение. „Дори при едва 11 процента ограничение на калориите, постигнато от участниците, те все още показват ползи“, каза той.

Други изследвания са фокусирани върху краткосрочните ефекти от периодичното гладуване при хора с различни индекси на телесна маса (ИТМ). Някои проучвания, тестващи различни графици на гладуване, показват подобрено метаболитно здраве и намалено възпаление. Но опит със 116 души, чийто ИТМ ги класифицира като с наднормено тегло или затлъстяване, не откри полза сред тези, които ядоха в рамките на осемчасов прозорец, но не намалиха калориите си, в сравнение с контролната група.

И като последен акцент – има забележителен набор от доказателства, които изглежда директно противоречат на идеята, че ограничаването на калориите или гладуването, което обикновено води до загуба на тегло, удължава продължителността на човешкия живот. Изследванията постоянно установяват, че хората, които са класифицирани като хора с наднормено тегло, имат по-нисък риск от смърт, отколкото тези с нормално или поднормено тегло. Една от хипотезите е, че хората с най-нисък ИТМ може да са слаби, защото са по-възрастни или имат хронично заболяване. Друг е, че хората с по-висок ИТМ имат повече мускули, които тежат повече от мазнините. Но също така е възможно, особено по-късно в живота, по-голямата телесна маса всъщност да е защитна, каза д-р Хъфман.

И така, въпреки близо един век изследвания, все още има много неща, преди експертите да могат да кажат със сигурност дали ползите от дълголетието, наблюдавани при животните, ще се пренесат и при хората. Някои проучвания дават основание да вярваме, че ограничаването на калориите и периодичното гладуване ще ви помогнат да живеете по-дълго и вероятно има по-краткосрочни ползи, особено що се отнася до здравето на сърцето и метаболизма. Но също така е възможно яденето на по-малко храна да не направи нищо повече, освен да ви остави гладни.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *