Володимир Зеленски: Иска ли Русия диалог? Всички знаем с кого си имаме работа (ВИДЕО)

Володимир Зеленски: Иска ли Русия диалог? Всички знаем с кого си имаме работа (ВИДЕО)

„Иска ли Русия диалог? Украйна има най-големия в света опит с измама от страна на Русия по време на преговори. Измама, която по-специално бе прикритие на Русия за подготовката на тази война. И точно затова са нужни глобални усилия – Среща на върха за мир с участието на лидерите, които Русия няма да може да излъже. Съвместно с Швейцария подготвяме такава среща на върха. Започва на 15 юни. За всички нас ще бъде удоволствие да установим мир.“ Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в свое обръщение от Харков, записано по време на работно пътуване на 24 май 2024 г., разпространено от украинската държава и цитирано от Ройтерс и Скай Нюз.

„И ние продължаваме да работим с лидерите, като ги каним да се присъединят към срещата на върха. Благодаря на всички, които наистина помагат да наближат този мир. И аз се обръщам към световните лидери, които все още са встрани от глобалните усилия по подготовката на Срещата на върха за глобалния мир – към президента Байдън, лидерът на Съединените щати, и към президента Си, лидерът на Китай. Ние не искаме Уставът на ООН да бъде изгорен… изгорен точно като тези книги. И се надявам, че и вие не искате. Моля, проявете своето лидерство в наближаването на мира – истинския мир, а не просто пауза между ударите“, призова Володимир Зеленски.

Във видеото президентът на Украйна се вижда вътре в разрушената печатница „Фактор-Друк“, където се намира печатната продукция на украинското издателство „Виват“. Съоръжението беше разрушено в резултат на руски въздушен удар по Харков на 23 май, при който седем души са убити, а други 21 са ранени.

Няма нация, която да спре такава война само със собствените си усилия. Необходимо е участието на световни лидери, подчертава украинският лидер. По думите му усилията на глобалното мнозинство са най-добрата гаранция, че всички ангажименти ще бъдат изпълнени. „Моля ви, подкрепете Срещата на върха за мир с вашето лично лидерство и участие. Среща на върха, която ще покаже кой в ​​света наистина иска да сложи край на войната, а не просто да поиска прекратяване на огъня, което неизбежно ще бъде нарушено от руски ракети и артилерия, както беше десетки, десетки пъти преди“, казва още в изявлението си Зеленски. „Всички знаем с кого си имаме работа. Русия се управлява от хора, които искат да превърнат в норма изгарянето на живот, унищожаването на градове и села, разделянето на народите и заличаването на националните граници с война“, допълва той, цитиран от bTV.

По думите му Русия е единственият източник на агресия и постоянно се опитва да разшири войната. „Русия заплашва почти всички съседни държави. Русия е единствената страна, която е завзела атомна електроцентрала и открито я използва за радиационно изнудване. Няма нищо, което да не се превърне в оръжие за Русия, включително гладът и точно това почувства светът, когато Украйна претърпя руската морска блокада. Точно сега тези дни ние се защитаваме 60 км североизточно от това място срещу поредния опит за руска офанзива. Русия се готви за опити за настъпателни действия, а на 90 км оттук на северозапад. Друга група войски се събира близо до нашата граница. Този, който прави всичко това, не иска мир“, казва още украинският президент.

Изявлението на Зеленски е направено от Харков, който се намира в Източна Украйна и е много близо до руската граница. Украинският президент подчертава, че това е война, която Украйна не е искала и не е провокирала.  „И в която Украйна се защитава от опитите на Русия да заграби нашите ресурси и територии и да унищожи националната ни идентичност. И светът го вижда. Сега Русия добави и удари с управляеми авиационни бомби. Руската авиация се приближава до границата на страната ни и изстрелва тези бомби точно върху града. Това е оръжие за безразборно поразяване. И всеки човек във всеки град по света – от Сао Пауло до Харбин, го възприема по същия начин – като терор“, отбелязва Володимир Зеленски.

Преди два дни, на 24 май, четири руски източника казаха пред Ройтерс, черРуският президент Владимир Путин е готов да спре войната в Украйна с договорено прекратяване на огъня, което да признае сегашните линии на бойното поле, но е готов да продължи войната, ако Киев и Западът не реагират.

Три от източниците, запознати с дискусиите в обкръжението на Путин, посочиха, че руският президент пред малка група съветници е изразил разочарованието си от осуетяването на преговорите от страна на Запада и от решението на украинския президент Володимир Зеленски да не преговаря с него.

В отговор на искане за коментар говорителят на Путин Дмитрий Песков каза, че руският президент многократно е давал да се разбере, че Русия е отворена за диалог за постигане на целите си и посочи, че страната не иска „вечна война“.

Министерствата на външните работи и на отбраната на Украйна не коментираха информацията. Един от източниците прогнозира, че не може да се стигне до споразумение, докато Зеленски е на власт, освен ако Русия не го заобиколи и не сключи сделка с Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, който беше на посещение в Киев миналата седмица, каза пред репортери, че не вярва Путин да е заинтересован от сериозни преговори.

Публикувай коментар

Публикувай Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *